AMADEUS FEST Klasična glazba za opstanak kulture

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kulturnom životu u Bjelovaru koronakriza nije uspjela stati na put pa će se tako i ove godine održati treće izdanje Amadeus festa. Klasična i komorna glazba od 16. do 18. listopada ispunit će Katedralu svete Terezije Avilske i atriju Gradskog Muzeja, ali i središnji gradski park gdje će zvuci Mozarta, Beethovena i ostalih poznatih skladatelja ponovno zaživjeti. Te zvuke oživjet će ugledni glazbenici iz Bjelovara te njihovi počasni gosti. Prilika je to da svi oni svoja znanja i vještine pokažu upravo na Amadeus festu, kaže dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec.

– Zahvaljujem se svim glazbenicima koji se kroz cijelu godinu pripremaju ne bi li naš festival bio na vrhunskom nivou. U vrijeme pandemije naravno da ćemo se držati svih mjera jer smatramo da, koliko je važno održavanje gospodarstva, važan je i opstanak kulture. Ljudi trebaju čuti klasičnu i komornu glazbu, no nije nam samo to cilj. Većina naših renomiranih glazbenika koji dolaze iz Bjelovara tako će imati priliku svoja znanja i vještine pokazati u svom gradu. To su umjetnici koji nastupaju u cijelome svijetu i zašto ne bi dali doprinos i razvoju samoga grada Bjelovara – rekla je Bastijančić Erjavec.
Osim što je Amadeus fest podsjetnik da su Wolfgang Amadeus Mozart i Grad Bjelovar vršnjaci, ove godine slavi se i 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena. U ime Bjelovarske udruge glazbenih umjetnika program je predstavio predsjednik udruge Aleksandar Jakopanec.
– Beethovena je ove godine bilo neizostavno uvesti u program. Posebno je zanimljivo to što je Beethovenov Septet koji je napisao s 30 godina posvećen carici Mariji Tereziji. U petak 16. listopada imamo Mozartov kvartet za obou, violinu, violu i violončelo u F-duru i Beethovenov Gudački kvartet, u subotu 17. listopada Mozartov Divertimento broj 17 u D-duru, a u nedjelju 18. listopada Beethovenov Septet za klarinet, rog, fagot, violinu, violu, violončelo i kontrabas u Es-duru. Svi koncerti održat će se u 20 sati – najavio je Jakopanec.
Klasična glazba neće zaobići niti djecu jer za njih se sprema program Mozart za vrtićarce. Cilj je da se publika pomladi i educira kako bi ovaj poseban festival još više zaživio i postao prava bjelovarska tradicija. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!