ŠOK ZA ŠOKOM Dva udara uzdrmala svinjogojce

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Željeno bolje sutra nikako da dočekaju svinjogojci koji su ove godine doživjeli dva hladna tuša – koronakrizu i afričku svinjsku kugu koja se prija otprilike dva tjedna pojavila u Njemačkoj. I dok bi prvi udar, onaj korone, još nekako i pregrmjeli jer navikli su oni primati udarce, ovaj drugi je taj ionako poljuljani sektor dodatno uzdrmao, kaže predavački svinjogojac Vlado Biškup.
-Dolazi do strahovitog pritiska mesa iz Europske unije, odnosno Njemačke, Danske, Nizozemske pogotovo sada kada Njemačka ne može izvoziti u azijske zemlje i nastao je veliki problem s viškom mesa – napominje predavački svinjogojac ujedno predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar.
Taj višak mesa, upozorava Biškup, završava u najslabijoj karici Europske unije – Hrvatskoj i guši domaće proizvođače koji ne mogu dobiti adekvatnu otkupnu cijenu. No, ni to nije najveći problem.
-Još bi s cijenama nekako i preboljeli i pregrmjeli, preživjeli smo svašta međutim nema potražnje – upozorava Biškup.
Tovljači tako dvoume nastaviti toviti ili ne, a to se pak prelijeva na uzgajivače prasadi među kojima je i Biškup koji je i sam nedavno ostao bez tovljača koji je od njega otkupljivao prasce.
-Rekao mi je ovako: gledaj dok je ovakva situacija ja više ne želim raditi s gubitkom. Sada sam na slobodnom tržištu, ono što se kaže slobodan strijelac što nisam bio 11 godina – kaže Biškup kojem tako ne preostaje ništa nego, barem kada je o plasmanu riječ, krenuti ispočetka.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!