ZAPOVIJED POD LIPOM Manifestacija koja oživljava davna vremena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA/MIKLOUŠ – Danas započinje Zapovijed pod lipom. Manifestacija je to koja ima neprekinutu tradiciju održavanja od 1974. godine, a organizira ju KUD Sloga iz Miklouša. Ove će godine trajati tri dana i bit će organizirana pod nešto drugačijim uvjetima nego dosad.  Božica Tonković, predsjednica KUD-a Sloga iz Miklouša.

– U petak bi imali seminar pod vodstvom Vesne Peršić Kovač i naše mlade etnologinje Helene Sudar. Pripremili smo oživljavanje starih fotografija. To znači da ćemo naše članove “spremiti” u iste te fotografije – kaže Tonković.

FOTO Grad Čazma

Sva će događanja biti održana na istoj lokaciji, a aktivnosti neće nedostajati niti u naredna dva dana – subotu i nedjelju.

– Imat ćemo večeri izvorne pučke pjesme. Naš KUD otvara program pjesmom “Izašla je sjajna zvijezda”. Zadnji dan u nedjelju bit će sama zapovijed. Poslije svete mise naš KUD izvodi zapovijed na autentičnoj lokaciji, nema više pozornice na kojoj smo inače plesali – kaže Tonković.

Mnogi ne znaju što je to zapravo Zapovijed pod lipom.

– Nekada davno kada nije bilo struje, kada su pošta i svi oglasi dolazili kod jednog čovjeka – starješine, na zvuk trube, točnije roga, poslije svete mise ljudi su dolazili kod crkve i okupljali se pod lipom – rekla je Tonković.

Starješina sela je čitao sve što se trebalo odvijati u narednim danima, dok su seljani pozorno slušali. Danas pak, mladi u Mikloušu pozorno slušaju starije članove KUD-a i već od malih nogu pokazuju interes za njegovanjem tradicije koja u ovome kraju zasigurno neće izumrijeti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!