OD PLANTAŽE DO STOLA Stigle svježe opuzenske mandarine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Listopad znači dolazak daška Neretve u Bjelovar u obliku svježih, vitaminima bogatih mandarina. Već sedam godina svoje mandarine prodaju Opuzenci Hari Samardžić i Dragan Nikolić. Put od plantaže do stola, odnosno do kupca kod njih znači doslovno to.
-Beremo subotu i nedjelju ili nedjelju i ponedjeljak, u utorak ukrcavamo robu i krećemo prema Bilogori – kaže Hari.
Samardžićeva obitelj se uzgojem mandarina bavi još od 70. godina, a one su obiteljska tradicija i Draganu Nikoliću.
-Ja tu mandarinu obrađujem od svoje 11.godine, znači već 41-42 godine – ne bez ponosa ističe Dragan.

Draganu su mandarine rodile bolje nego prošle godine, Hari ima nešto slabiji urod, ali s obzirom na prošlogodišnje iskustvo to, kaže, možda i nije tako loše.
-S obzirom da prošle godine nisam uspio sve plasirati na tržište i dosta toga mi je propalo, ako ove godine prodam to što mi je rodilo, bit će taj neki prosjek – kaže Samardžić.
Obojica opuzenskih voćara dio uroda mora plasirati na veliko, a otkupna cijena je sada gore, sada dolje, a više je dolje nego gore. Stoga im to što dio uroda prodaju izravno kupcima, iako tako imaju daleko više posla, dobro dođe. Od toga ne odustaju dijelom i zbog toga što su građani na ovom području bili slamka spasa prije sedam godina kada ih je šokirao embargo prema Rusiji, ističe Samardžić.
-Ja sam im i dan-danas zahvalan i zato i dolazimo, a naše cijene su mislim u Hrvatskoj kada krenemo s prodajom najniže, a to je iz zahvalnosti prema građanima Bjelovara i okolice – kaže Hari.
Za kilogram svježih, slatkih mandarina ove se godine mora izdvojiti šest kuna, a poznati dvojac najavljuje kako će u dogovoru s umirovljeničkim udrugama za umirovljenike cijenu i sniziti. Kupci se, kažu, ne žale.

-Još nas nitko od građana nije gađao, znači da su zadovoljni, a broj kupaca nam se povećava – zadovoljno i kroz smijeh priča Dragan.
Zadovoljni su i vjerni kupci.
-Domaće je domaće, a razlika se osjeti, vidi se da su svježe – složni su Bjelovarčani koji svake srijede poslijepodne i svakog četvrtka mandarine mogu kupiti na već dobro im znanoj lokaciji kod stare Pevecove upravne zgrade preko puta benzinske.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!