PEKARSKA DELICIJA Varaždinski klipič zaštićen na razini Unije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – Hrvatska ima još jedan prehrambeni proizvod koji je zaštićen na najvišoj mogućoj razini, na razini Europske unije. Riječ je o jedinstvenom pecivu, Varaždinskom klipiću, čiji proces zaštite je počeo još 2003. godine, osnivanjem Udruge kuhara Varaždinske županije. Udruga je za Varaždinski klipič 2006. prvo dobila Jamstveni žig, u listopadu 2017. godine nacionalnu zaštitu, a sada, točno tri godine kasnije, i zaštitu na razini cijele Europske unije.
– Posebno sam sretan što se ostvarila vizija koju smo imali još 2003. godine. Cilj je bio zaštititi Varaždinski klipič i time zadržati njegov jedinstveni identitet, vizualnu prepoznatljivost, ali se i pobrinuti da bude jako fini te da ga pamte svi gosti koji dolaze ovamo. Standardi su danas jasno propisani, vizualni i normativni, čime smo doista postigli veliki uspjeh. Zahvaljujem prvenstveno Varaždinskoj županiji na kontinuiranoj pomoći i neupitnoj podršci, kao i svim kuharima te mladima koji su sudjelovali u promociji klipiča diljem Hrvatske i svijeta. Svako jutro neka vas Varaždinski klipič učini sretnim! – poručio je Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije.
U Hrvatskoj je sada ukupno 27 proizvoda sa zaštitom na razini Europske unije, a Varaždinska županija je najbolja među svim županijama jer ima četiri proizvoda zaštićena, a tri u postupku zaštite na razini EU-a, dok je jedan proizvod u proceduri za dobivanje nacionalne zaštite.

FOTO Varaždinska županija

– Varaždinska županija ima četiri zaštićena proizvoda na razini Europske unije, po čemu smo na prvom mjestu zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Osim na Varaždinski klipič i Varaždinsko zelje, posebno smo ponosni na naše Varaždinsko bučino ulje, koje je u postupku zaštite na razini EU-a. To su proizvodi koji se isključivo odnose na područje Varaždinske županije, dok zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom na razini EU-a imamo zaštićenog Zagorskog purana i Zagorske mlince, dok je u postupku zaštita i za Zagorske štrukle te Zagorski bagremov med. No, tu je još jedan isključivo naš proizvod za koji je pokrenuta nacionalna zaštita, a to je Ludbreški hren. Novac uložen u zaštitu Varaždinskog klipiča i drugih proizvoda nije beznačajan, a ovdje se multiplicira u brendu te poruci i garanciji kvalitete hrane jednoga kraja – ističe varaždinski župan Radimir Čačić, koji je izrazio čestitke i zahvalnost svima koji su sudjelovali u dugotrajnom procesu zaštite.

Naziv „Varaždinski klipič“ i recept su se prvi put pojavili u 18. stoljeću. Domišljate i kreativne domaćice su počele ručno izrađivati to slasno pecivo, a postupak izrade su od njih s vremenom preuzeli pekari.  Od tada do danas teško je odoljeti ovom autentičnom proizvodu. Tijesto se priprema na poseban način: razvlači se i potom reže na trake i mota sve do dobivanja gotovog oblika – klipiča. Od drugih sličnih pekarskih proizvoda se razlikuje po tome što s obje strane mora imati po četiri nabora, dužina mora biti najmanje 25 centimetara, a na površini ima premaz od jaja i posip od sjemenki kumina.
Ima hrskav okus koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izrada tijesta takvog oblika i izgleda je poseban pokazatelj znanja i umijeća proizvođača s područja Varaždinske županije. Tako izrađeno tijesto daje Varaždinskom klipiču specifičan vanjski i unutarnji izgled, konzistenciju i okus zbog čega je ovaj pekarski proizvod jedinstven.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!