DAN BIJELOG ŠTAPA Problemi slijepih i slabovidnih godinama isti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa Udruga slijepih Bjelovar podsjetila je na glavne probleme koji muče ovu zajednicu. Kako je rekao predsjednik Udruge Dražen Kokotić, čini se da se iz godine u godinu vrte u krug. Naglasci su tako i ovoga puta stavljeni na izmjene i dopune zakona o socijalnoj skrbi te inkluzivnom dodatku kojeg još uvijek za slijepe osobe nema.
– Jako je teško jer neke naše slijepe osobe primaju doplatak na sljepoću u iznosu od 420 ili 600 kuna. Volio bih da mi se javi osoba koja može cijeli mjesec izdržati s takvim iznosom. Inkluzivni dodatak trebao bi iznositi oko 4000 kuna po osobi, a u cijeloj državi je 6000 slijepih osoba. Pitam se je li za državu to toliki teret – kaže Kokotić.

Rješavanje svih problema, kaže Kokotić, za sada su samo pusta obećanja. Iako svojevrsnu pomoć od Grada i Županije imaju, nadaju se u Udruzi pomoći i oko rješavanja inkluzivnog dodatka. Bajno nije ni po pitanju zaposlenosti, ali Bjelovar se može pohvaliti time da je nekada prednjačio po broju zaposlenih slijepih osoba. Međutim, situacija je trenutno takva da posao u cijeloj županiji ne mogu dobiti tri osobe od kojih je jedna visokoobrazovana.
– Nekada je bilo zaposleno 16 ljudi što se tiče centrala u Bjelovaru. U međuvremenu su oni otišli u mirovinu, a danas ne možemo zaposliti niti tri osobe. I dalje se slabo nailazi na razumijevanje dok bi ga baš danas trebalo biti više nego ikada. Smatram da se mora nešto poduzeti, posebno u politici koja puno toga koči – rekao je dopredsjednik Udruge Marijan Medica.
Isto tako, brojne osobe s oštećenim vidom u županiji su umirovljenici, ali mnogi od njih, ako imaju mirovinu veću od dvije tisuće i 350 kuna, nemaju pravo na osobnu invalidninu. Nadaju se u Udruzi skorom rješavanju svega što ih godinama muči jer i oni, kažu, zaslužuju svoja prava. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!