RASVJETA U Virovitici kreće projekt vrijedan preko 15 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Grad Virovitica uskoro će, doslovno rečeno, zasjati novim svjetlom. Naime, Grad je ovih dana potpisao Ugovor o izradi tehničke dokumentacije za modernizaciju i rekonstrukciju postojećeg sustava javne rasvjete u Virovitici.
– Grad Virovitica pokrenuo je postupak izmjene LED rasvjete na svom području. Nakon potpisanih ugovora i sastanaka s projektantima , definiran je projektni zadatak. Točnije, jasno je dorečeno što će se i kako raditi na području našeg grada – kaže Kirin.
Modernizacija javne rasvjete u Virovitici je sveobuhvatna.
FOTO: GRAD VIROVITICA, GRADONAČELNIK IVICA KIRIN
– Osim zamjene postojećih rasvjetnih tijela, zamjene starih punih kablova i kandelabera, doći će do spajanja javne rasvjete na onim područjima gdje je nije bilo, prije svega će se spojiti grad i prigradska naselja. Isto tako, dodatno će se osvijetliti naši trgovi, dječja i sportska igrališta i sve one zone oko javnih objekata. Uglavnom gdje se građani kreću – rekao je Kirin.
To se, tumači gradonačelnik, radi iz nekoliko razloga.
– To se ne radi samo zbog sigurnosti građana nego i zbog postave, danas sutra, videonadzora kako bismo i dodatno kontrolirali prostore na kojima se okuplja veći broj ljudi – kaže Kirin.
Modernizacija i rekonstrukcija javne rasvjete je poprilično velik financijski zalogaj.
– Vrlo je važno reći da će vrijednost radova biti preko 15 milijuna kuna. Projekt će biti financiran po tako zvanom ESCO modelu iz ušteda što neće dodatno financijski opterećivati Grad – ističe Kirin.
S novim sustavom rasvjete Virovitica će se pridružiti društvu europskih gradova.
– Postavit će se kompletna infrastruktura za postavu tako zvane smart rasvjete i infrastruktura za budući projekt tako zvanog pametnog grada. Javne rasvjetne stupove tako ćemo dodatno iskoristiti da oni ne služe samo za rasvjetu već i da se na njima postave sustav koji će se moći koristiti za wi-fi mrežu, za očitovanje brojila i slično. Sve u svemu, Grad Virovitica usklađuje rasvjetu sa svim standardima koji se primjenjuju u drugim gradovima Europske unije – kaže Kirin.
Radovi bi trebali početi najkasnije do kraja veljače sljedeće godine, a i sami će građani biti zadovoljniji, ističe Kirin.
– Ono što će građani direktno osjetiti je prije svega smanjeni trošak održavanja, a neće više biti ni silnih poziva građana. Naime, na komunalni info centar dolazi do preko 90 posto poziva vezanih uz probleme javne rasvjete. No, kada se postavi nova javna rasvjeta, ti problemi past će u drugi plan – zaključuje virovitički gradonačelnik.
 

PODIJELI S PRIJATELJIMA!