NOVE ODLUKE Zabranjene posjete domovima za starije i nemoćne

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U idućih 14 dana u domovima, ustanovama i kod svih pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe zabranjene su posjete i ograničeno je kretanje korisnika. Zaključak je to danas održane koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljeno o aktualnom epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je uvodno izvijestio kako je unatoč porastu broja aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, zdravstvena situacija na području Koprivničko-križevačke županije i dalje stabilna i bez žarišta zaraze koronavirusa te apelirao na sugrađane da i dalje budu odgovorni te poštuju sve propisane mjere.
Stožer je na koordinaciji na temelju preporuke epidemiološke struke donio Zaključak o pooštravanju epidemioloških mjera u sustavu socijalne skrbi pa će se tako u idućih 14 dana u domovima, ustanovama i kod svih pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe, zabraniti posjete te ograničiti kretanje korisnika samo u prostorima ustanova u kojima borave kako bi se zaštitilo zdravlje korisnika, djelatnika i njihovih obitelji.
Načelnik Ljubić je napomenuo kako će se u narednim danima, s obzirom na epidemiološku situaciju u državi te na temelju zahtjeva Stožera civilne zaštite RH i nadležnih ministarstava, na području županije organizirati i dva prihvatna prostora sa smještajnim kapacitetima za prijem asimptomatskih pozitivnih bolesnika iz sustava socijalne skrbi koji će se aktivirati u slučaju potrebe.
-Takve osobe, ukoliko neće biti potrebe, neće biti hospitalizirane već će u pripremljenoj izolaciji dobiti svu potrebnu skrb i njegu. Što se tiče situacije s ilegalnim objektom u Legradu, podsjećam da smo uputili dopis prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u kojem se žurno traži očitovanje na koji će način Ministarstvo zbrinuti korisnike. Nadležni centri za socijalnu skrb su kontaktirani i oni su dužni obavijestiti obitelji korisnika i pronaći im novi smještaj jer objekt u Legradu je ilegalan i korisnici se ne mogu vratiti u njega nakon što im ovog tjedna završi bolnička hospitalizacija, pojasnio je načelnik Ljubić.
FOTO: KKŽ, ravnatelj bolnice Mato Devčić
Što se koprivničke bolnice tiče, ona će se sukladno preporukama i protokolima Ministarstva zdravstva, pripremati za prijem pacijenata koji zbog ozbiljnije kliničke slike trebaju bolničko liječenje.
-Županijski zdravstveni sustav spreman je za sve scenarije pri čemu je bolnički COVID odjel proširio kapacitete na 60-ak ležajeva uz koje se mogu aktivirati i kapaciteti za intenzivno liječenje. Bolničko osoblje je u potpunosti educirano, opremljeno i spremno za dolazak pacijenata koji zahtijevaju liječenje, naglasio je ravnatelj Devčić.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla istaknula je kako nadolazeće hladnije vrijeme podrazumijeva i veći broj zaraženih zbog boravka u zatvorenim prostorima te je pozvala sve sugrađane da ozbiljno shvate preporuke i mjere uz apel da oni koji osjećaju zdravstvene smetnje izbjegavaju kontakte, ostanu kod kuće i kontaktiraju liječnike.
-Za kontrolu epidemije je ključno da se mjere provode dosljedno. Virus je prisutan u svim segmentima društva i više je pozitivnih nego što ih možemo otkriti. Potrebno je i u privatnom i poslovnom okruženju biti maksimalno odgovoran, primjenjivati dezinfekciju, držati distancu i nositi masku kako bi se širenje usporilo. Samo tako će naša bolnica i liječnici biti u mogućnosti zbrinuti one koji će biti ozbiljno bolesni, upozorila je ravnateljica Vadla.
Na koordinaciji je raspravljeno i o mogućnostima održavanju raznih manifestacija udruga koje se u narednom razdoblju najavljuju na području županije. Članovi Stožera zaključili su kako se s obzirom na epidemiološke okolnosti neće izdavati suglasnosti za organizaciju događaja koji nisu od vitalne važnosti te su apelirali na sugrađane da svoje aktivnosti usklade a aktualnim epidemiološkim stanjem te da izbjegavaju veća okupljanja, posebice u zatvorenim prostorima kako bi epidemija i dalje bila pod kontrolom.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!