ČAZMANSKO ZDRAVSTVO Županija opremila laboratorij, Pirak kaže – nije dovoljno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja u Čazmi ovih je dana dobio laboratorijsku opremu u koju je Bjelovarsko-bilogorska županija uložila 730 tisuća kuna. Tako od sada pacijenti sa čazmanskog područja mogu obaviti sve krvne i urinarne pretrage na razini primarne zdravstvene zaštite te dobiti nalaze isti dan. Riječ je o novoj, sofisticiranoj opremi kakvu imaju sve klinike i bolnice, napomenula je ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubica Čaić.

– Nabavili smo novu i sofisticiranu opremu kako bi pacijenti koji gravitiraju u ovom laboratoriju, ali i šire, dobili brz i što točniji dijagnostički nalaz te kako bi doktor mogao reagirati i propisati im odgovarajuću terapiju. Kupili smo biokemijski analizator za biokemijske pretrage i hematološki brojač za krvne leukocite i slično. Što se tiče biokemijskih pretraga, kompletno su opremljeni Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje – rekla je Čaić.

Spomenuti uređaji prate najnovije medicinske trendove, kaže magistar Velimir Belčić.

– Ovime je povećana pouzdanost, točnost, brzina. Nalazi se mogu brže dobiti, a osim toga, u svako doba radnog vremena hitni uzorak se može poslati u ovaj laboratorij i na zahtjev liječnika, u najkraćem mogućem vremenu, dobit će rezultate. Omogućeno je da se dnevno obradi 600 biokemijskih pretraga i 140 hematoloških pretraga – kaže Belčić.

U sklopu projekta “Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije”, Županija je predvidjela ulaganja izvan Bjelovara – u Daruvar, Grubišno Polje, Garešnicu i Čazmu vrijedna gotovo 12 milijuna kuna.

– Govorimo o mogućnosti, u ovom slučaju građana grada Čazme, ali i svih onih osiguranika koji priliježu ovom dijelu, a to je preko 12 tisuća osoba, da mogu najnovijom generacijom aparature, uz stručnu potporu zaposlenika, obaviti sve što im je potrebno u svom vlastitom gradu. Ono što je možda najvažnije u doba korone, nema putovanja, a ovime zaokružujemo projekt koji je započeo još prije tri godine – rekao je župan Damir Bajs.
Nedugo nakon predstavljanja laboratorijske opreme, oglasio se i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

-Grad Čazma je u više navrata apelirao na osnivača, BBŽ, da nešto poduzme po tom pitanju te mi je drago da nas se konačno poslušalo – istaknuo je u svom priopćenju Pirak, dodajući kako mu je drago što su u Županiji shvatili da Čazmanci nisu građani drugog reda te da zaslužuju jednako dobru zdravstvenu skrb kao i stanovnici drugih dijelova županije. Iako oprema laboratorija pozdravlja, Pirak smatra da to nije ni približno dovoljno.

FOTO Grad Čazma, Gradonačelnik Dinko Pirak

-Naši Čazmanci se sjećaju kako je Dom zdravlja u Čazmi nekad bio mnogo bolje opremljen i samodostatan, ovdje su bile specijalističke ordinacije, rodilište, previjalište… To je ono što nama treba, a ne da moramo za jedan šav putovati u Bjelovar i ondje provesti sate čekajući na red, pogotovo u ovo doba epidemije koronavirusom, kad je rad zdravstvenih djelatnika ionako otežan. Tužna je činjenica da, primjerice, u veterinarskoj stanici u Bjelovaru, za životinju dobijete potpune nalaze u veoma kratkom roku i bez puno komplikacija i čekanja, nego što ih možete obaviti kao čovjek, u domu zdravlja. Bez obzira na ‘estetsku’ obnovu našeg doma zdravlja, to još uvijek nije ono što našim građanima uistinu treba – navodi čazmanski gradonačelnik u priopćenju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!