POSJET BUGARA Razgovarali o budućoj suradnji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bugarska županija Gabrovo i Bjelovarsko-bilogorska županija imaju niz sličnosti i mogućnosti za gospodarsku i svaku drugu suradnju – rekao je župan Damir Bajs nakon radnog sastanka sa županicom Nevenom Petkovom i veleposlanicom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Genkom Georgievom.
– Kroz europske fondove, pri čemu su u Gabrovu vrlo uspješni, želimo pokušati postići jedan zajednički interes. Sličnosti između županija su takve da su oni prvi po povlačenju sredstava EU u Bugarskoj, a mi smo treći u Hrvatskoj. Ono što želimo je suradnja na tom polju. Želimo suradnju naših regionalnih razvojnih agencija, ali i suradnju u gospodarstvu. Dogovoreni su online razgovori koji će se provesti između naše Gospodarske komore, njihovih komora, ali i naših razvojnih agencija. Smatram da neovisno o situaciji s pandemijom, moramo i dalje otvarati nove mogućnosti suradnje. Kada dvije Županije ujedine svoja znanja, možemo spojiti mogućnost tehnološkog napretka gospodarstva – kaže Bajs.

Županija Gabrovo ima strateški položaj u centru Bugarske te uključuju 4 grada.
– Gabrovo nije velik teritorijalno, međutim je jako gospodarski razvijen. Prema tim parametrima, svrstava se odmah iza naših velikih gradova poput Sofije i Plovdiva. Često koristimo riječ da je Gabrovo srce Bugarske, ne samo zbog svog zemljopisnog položaja već i zbog svoje ekonomske, gospodarske, obrazovne i druge sfere. Gabrovci su ponosni na svoju povijest i kulturnu baštinu, međutim, svjetlo gledamo i na svoju gospodarsku budućnost. Također, napravili smo velike korake u IT tehnologiji koja će nam dati mogućnost za bolji razvitak. Veliki potencijal imamo i za investitorsko širenje. Jako nam je bitno obrazovanje, 10 posto ljudi koji imaju između 25 i 30 godina rade kao vrhunski stručnjaci u području tehnologije. U ovom mjesecu Gabrovo je bio nagrađen velikom prestižnom nagradom europske komisije “Europski zeleni list”. Budući da smo dobili tu nagradu, osjećamo obvezu da se još više trudimo na području ekologije i razvoja. Želim se zahvaliti na toplom dočeku u Bjelovarsko-bilogorsku županiju i nadam se budućoj suradnji – rekla je Nevena Petkova.

Posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji samo je jedan od posjeta koje je Veleposlanstvo Bugarske organizirao u Hrvatskoj, rekla je veleposlanica Nj.E. Genka Georgieva.

– Posjeti Hrvatskoj su pokušaj boljeg upoznavanja Bugara i Hrvata, ali i dogovaranja oko mogućnosti za suradnju, posebno na gospodarskom planu. Uvjereni smo da će nam upravo taj pristup pomoći da izađemo brže iz krize izazvane koronavirusom. No, suradnja nije samo gospodarstvena, mi smo prijatelji i u obrazovanju, kulturi, povezivanju sajmova i sličnog. Nadam se da ćemo sljedeće godine puno toga moći i realizirati – zaključila je Georgieva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!