MODERNE DOLINE Ivančić: Doseći ćemo vrh piramide gospodarenja otpadom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na bjelovarskom odlagalištu otpada Doline još je početkom godine završena gradnja reciklažnog dvorišta vrijednog više od šest i pol milijuna kuna. No, čini se kako je bila riječ tek o početku ulaganja jer sljedeći korak već je duže vrijeme poznat, a on je izgradnja sortirnice za odvojeno prikupljeni otpad i kompostane. Projekt sortirnice vrijedan je 45 milijuna kuna dok se vrijednost kompostane procjenjuje na 14 milijuna kuna. Realizacijom svega navedenog doseći će se vrh piramide ukupnog sustava gospodarenja otpadom na području Bjelovara i osam susjednih općina, smatra predsjednik Uprave bjelovarskog Komunalca Ivan Ivančić.

– Baza te piramide je odavno izgrađena. Nju predstavlja sustav koji je organiziran na terenu u smislu odvojenog prikupljanja oporabivih, ali i svih drugih komponenti komunalnog otpada kod naših korisnika. Tu bazu čini i odlagalište Doline koje je jedno od prvih u Hrvatskoj napravljeno prema svim važećim propisima. Isto tako, to daje dobru pretpostavku za daljnju nadogradnju. Važno je reći da do sada izgrađeni sustav daje dobre rezultate – rekao je Ivančić.

Zbog tih dobrih rezultata, napominje Ivančić, na tragu su državne strategije gospodarenja otpadom koja je postavila i neke određene ciljeve.

– Ciljevi se svode na smanjenje količine otpada koje se odlaže na odlagalištima, a mjere se i količinom odvojeno prikupljenih oporabljivih komponenti otpada. Zbog svega toga imamo vrlo mjerljive rezultate koje možemo prezentirati javnosti, posebno poslije implementacije Vladine uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom koju smo među prvima u državi implementirali. U odnosu na 2018. godinu i prije primjene uredbe, u 2019. su dodatno povećane količine oporabljivih komponenti koje smo predali ovlaštenim oporabiteljima – kaže Ivančić.

Ukupna količina svih frakcija iznosi otprilike tisuću i 800 tona od kojih je tisuću tona samo papira.

– Radi se o povećanju u odnosu na prije implementacije. Rezultati su puno bolji u odnosu na 2017. godinu za čak 54 posto što znači da je ukupna količina odvojenih frakcija koje su predane oporabiteljima povećana. To jasno govori da smo na dobrom putu – kaže Ivančić.

Dogradnjom novih objekata, osobito kompostane, trebao bi se riješiti problem biorazgradivog otpada. Ivančić otkriva i na koji će se način građani otpad točno zbrinjavati.

– Već smo pripremili smeđe kante za odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada i one čekaju raspodjelu. Nisu još podijeljene jer nemamo sljedeću fazu za postupanje s tim otpadom, odnosno nemamo još kompostanu – kaže Ivančić.

Direktor Komunalca Bjelovar Ivan Ivančić

Napomena je da prema statistikama i mjerenjima na državnoj razini u sastavu miješanog komunalnog otpada čak je 63 posto komponentni biorazgradivog otpada. To, napominje Ivančić, govori o tome koliki će udjel biti moguće zbrinuti u odnosu na trenutne mogućnosti. Kada se vratimo u prošlu godinu, na odlagalište je odloženo 12 tisuća i 400 tona miješanog komunalnog otpada od čega je 60 posto toga značajna količina koja će završiti na biološkoj obradi. Ivančić potvrđuje i kako je svijest o odvajanju otpada itekako dobra među Bjelovarčanima.

– Činjenice o tome same govore, tisuću i 800 tona ukupno odvojenog otpada predano je ovlaštenim oporabiteljima. Svijest građana je porasla, a tome su doprinijele i provedene mjere na terenu, ulaganja, edukacije i slično – rekao je Ivančić.

Ivančić podsjeća kako su i prije Vladine uredbe i strategije rezultati išli prema naprijed.

– Treba zahvaliti građanima zbog činjenice što je cijeli sustav razvijen i prije Vladine uredbe i da su i tada količine bile u kontinuiranom rastu. Sve se baziralo na dobroj volji i savjesti naših građana – ističe Ivančić.

Svi vjeruju da će se savjest građana nastaviti, ali i povećati. Uz grad Bjelovar, projekt će biti koristan i za osam susjednih općina, a u cijeloj priči već sada žele sudjelovati još neke općine te grad Daruvar. Zajednički partneri, Grad Bjelovar i bjelovarski Komunalac ukupno u financiranju sudjeluju 15 posto dok će se ostatak financirati putem dostupnih europskih fondova. Novim milijunskim projektom Doline će se proširiti, a standard čistoće, kako kaže Ivančić, doseći će sami vrh piramide gospodarenja otpadom. (D. Aleksić)

(Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Komunalac d.o.o. Bjelovar)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!