NS BBŽ O NEPRAVILNOSTIMA U LIGAMA Odlučni da uvedu red, neke kazne već izrečene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Priča oko prekida utakmice između Dinama iz Predavca i koprivničke Tehnike u 9. kolu 4. nogometne lige BJ-KC-VT dobila je ovih dana svoj službeni epilog. Na nedavno održanoj redovnoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BBŽ, koji ove sezone rukovodi spomenutim natjecanjem, spomenuta utakmica odnosno prekršaj i naguravanje igrača u terenu, koji su prethodili prekidu susreta u 30. minuti, bili su jedna od tema sjednice. Savez je donio svoj sud o odgovornima za spomenutu situaciju, a osim te vruće sportske teme koja već danima intrigira sportsku javnost, na sjednici se raspravljalo i o drugim nepravilnostima unutar domaćih liga, poput malverzacija s registracijama igrača, s ciljem izbjegavanja prethodno izrečenih kazni. Priopćenje NS BBŽ prenosimo u nastavku.

Tijekom proteklih dana suočeni smo s neistinitim pisanjem pojedinih medija i portala koji se temeljile na informacijama koje je u javnost plasirala NK Tehnika- Koprivnica a potom i ekipa NK Tomislav Drnje članovi 4. NL Bjelovar-Koprivnica-Virovitica. Izvršni odbor Nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, koji ove sezone rukovodi natjecanjem, u petak, 23.10.2020. godine održao je redovnu sjednicu, koja je bila proširena predstavnicima klubova Četvrte lige s područja Bjelovarsko-bilogorske županije jer su nas isti izvijestili kako g. Igor Bajalica  predsjednik NK Tehnika-Koprivnica saziva nelegalan skup klubova 4 HNL lige BJ-KC-VT .

Najistaknutije teme sjednice Izvršnog odbora bile su analiza dosadašnjeg dijela prvenstva ŽNL NSBBŽ i 4. NL BJ-KC-VT  te registracija igrača  za neku ekipu na dva do tri dana s ciljem izbjegavanja izdržavanja disciplinskih kazni u ligi gdje se natječu. Svoja izvješća o dosadašnjem dijelu odigranog prvenstva u Četvrtoj ligi podnijeli su povjerenik za natjecanje i disciplinski sudac. Jednoglasno je zaključeno kako u dosadašnjem dijelu prvenstva do 9. kola nije bilo nikakvih problema te nije zaprimljena niti jedna primjedba od strane klubova. Nekoliko je utakmica bilo odgođeno radi određivanja samoizolacije igračima pojedinih klubova zbog koronavirusa i odigrane su naknadno tijekom tjedna.

Jedina prijavljena sporna situacija pojavila se u 9. kolu kada je u Predavcu prekinuta utakmica između NK Dinamo i NK Tehnika-Koprivnica. Nakon dostavljenih izvješća delegata utakmice g.  Stipe Koštića iz Koprivnice te sudaca utakmice pregledane su  dvije snimke dostavljene s navedene utakmice. Proveden je postupak nakon kojeg je povjerenik za natjecanje donio  odluku da se utakmica registrira rezultatom 3:0 p.f. za NK Dinamo iz Predavca. Disciplinski sudac sudionicima utakmice odredio sankcije – NK Tehnika-Koprivnica je kažnjena temeljem čl. 68. Disciplinskog pravilnika HNS-a sa novčanom kaznom u iznosu od 3.000 kuna i oduzimanjem tri boda iz razloga  što je krivnjom njenih igrača utakmica prekinuta u 30. minuti. Oni su na poziv svog službenog predstavnika Tome Čiković napustili teren za igru i nisu nastavili utakmicu niti nakon poziva suca te čekanja od 15 minuta. Službeni predstavnik NK Tehnika- Koprivnica na toj utakmici Tomo Čiković kažnjen je temeljem čl. 69. Disciplinskog pravilnika HNS-a sa zabranom obavljanja funkcija u nogometu u vremenu od sedam mjeseci jer je pozvao i nagovorio igrače NK Tehnika-Koprivnica da napuste teren za igru i potom ne nastave utakmicu. NK Dinamo Predavac kao domaćin i organizator utakmice kažnjen je temeljem čl. 67. Disciplinskog pravilnika HNS-a zbog slabe organizacije utakmice  jer je na službenoj snimci nedovoljno kvalitetno snimljena incidentna situacija na igralištu, iako je klub  dostavio snimku s druge kamere koja je snimila cijeli događaj. Na snimkama je vidljivo da u terenu za igru nije bio niti jedan gledatelj te da su u terenu bili samo redari koji su navedeni u protokolu a popis istih je prije utakmice predan delegatu utakmice.

Prilikom odmjeravanja kazni disciplinsko tijelo je u obzir uzelo stupanj natjecanja u sklopu kojega se igrala prekinuta utakmice, jer je potpuno neprimjereno da se utakmice Četvrte lige prekidaju na način na koji se to dogodilo u Predavcu. Ekipa NK Tehnika-Koprivnica samoinicijativno je odlučila napustiti teren za igru iako su postojali svi preduvjeti za normalan nastavak utakmice. Pri tome uzimamo u obzir da za vrijeme incidentne situacije, koja je potrajala svega 30-tak sekundi u vidu međusobnog naguravanja igrača obje momčadi, u teren za igru nisu ulazili gledatelji. Isto tako je  utvrđeno da nitko od igrača NK Tehnika-Koprivnica nije napadnut od strane članova redarske službe niti su na koji način bili ugroženi kako je to u medije odmah poslije utakmice prenijelo vodstvo NK Tehnika-Koprivnica. Saznanja smo kako njihov predsjednik  g Igor Bajalica nije niti nazočio utakmici a već danima blati naš Nogometni savez kroz izjave u medijima te kroz društvene mreže. 

Nakon svega, nameće se i razmišljanje da je vodstvo NK Tehnika-Koprivnica pribjeglo opisanom prekidu utakmice u Predavcu, te plasiranju u javnost neistina oko uzroka prekida utakmice, kako bi možda prikrila činjenice oko svojih nečasnih radnji vezano uz izbjegavanje odrađivanja disciplinskih kazni svojih igrača na što smo ih upozorili dan prije utakmice.    

Naime, na sjednici Izvršnog odbora razmatrana je  negativna pojava koju su prakticirali pojedini klubovi Četvrte lige (najviše njih iz KC/KŽ županijskog nogometnog saveza) na način da su kroz registraciju igrača izbjegavali odrađivanje disciplinskih kazni zabrane igranja jedne ili dvije utakmice, te automatske kazne zabrane igranja nakon dobivene treće opomene.

Tijela lige su odmah reagirala čim su uočili ovu negativnu pojavu, te su pokrenuli postupke protiv igrača i odgovornih osoba klubova koji su to radili. O svemu je izvješćen i Hrvatski nogometni savez, čiji čelnici su bili potpuno zatečeni ovom pojavom.

Radi potpunog informiranja javnosti želimo pojasniti kako  su igrači i klubovi izbjegavali odrađivanje disciplinskih kazni zabrane igranja na način da su kažnjene igrače na dva do  tri dana registrirali u klubove koji su preko tjedna odigravali redovne ili zaostale prvenstvene utakmice, na kojim  bi ti igrači odradili svoje kazne, nakon čega su se  ponovo registrirali za svoje klubove i već u prvoj utakmici, „čisti od kartona“, nastupali, bez da su u svom klubu odradili kaznu. To su činili Tehnika Koprivnica, Tomislav Drnje, Graničar Legrad, Ferdinandovac, Pitomača, Suhopolje i Bilogora 91. 

Upravo registracijom  igrača NK Bilogore 91 za Bilogorac V. Trojstvo naš je Nogometni savez otkrio ove malverzacije. Valja  istaknuti  da do sada niti jedan drugi klub našeg Nogometnog saveza nije pribjegavao ovakvim radnjama.

Klubovi koji se nisu bavili takvim nedopuštenim radnjama te su njihovi kažnjeni igrači uredno odrađivali kazne bili su u lošijoj  situaciji dok su klubovi koji su primjenjivali takve nedopuštene radnje gotovo uvijek igrali u punom sastavu i postavlja se pitanje čemu služe sudačke odluke dodjeljivanja kartona zbog nesportskog ponašanja.

Na opisani način igrači i odgovorne osobe Klubova koji su se bavili takvim radnjama kršili su Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika jer su narušavali regularnost natjecanja, kršili su načelo fair playa ne ponašajući se pošteno i časno i svojim su radnjama ugrozili integritet natjecanja u kojem sudjeluju, te su nogometnom sportu narušili ugled.

Predstavnici svih klubova Četvrte lige s područja Bjelovarsko-bilogorske županije osudili su opisano ponašanje klubova koji su to primjenjivali u dosadašnjem dijelu prvenstva, te su dali punu podršku vodstvu Nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije i svim tijelima Četvrte lige BJ-KC-VT da u natjecanje uvedu red i primjereno kazne sve one koji su svojim postupcima narušavali regularnost natjecanja.

Na sjednici je istaknuto, da je Nogometni savez Bjelovarsko-bilogorske županije već godinama među najuspješnijim županijskim savezima u Hrvatskoj, da radi dobro i kvalitetno, te da uspješno surađuje s mnogim županijskim savezima po pitanju unaprjeđenja nogometa i nogometnih natjecanja, posebice natjecanja nogometne mladeži. 

Međutim, na ovom sastanku predstavnici klubova Četvrte lige s područja Bjelovarsko-bilogorske županije iznijeli su i niz primjedbi na račun pojedinih klubova s područja Koprivničko-križevačke županije, prvenstveno NK Tehnika-Koprivnica i NK Tomislav Drnje, od njihove bahatosti prema natjecanju i manjim klubovima iz drugih sredina, do neprimjerenog ponašanja njihovih navijača na gostovanjima i prema službenim osobama. Opisana su  događaja koji se nedavno zbio u Velikom Trojstvu kada su navijači NK Tomislava iz Drnja vrijeđali , napadali i pivom polijevali pomoćnu sutkinju te utakmice. Takvim ponašanjima jednostavno nema mjesta u nogometu i treba im stati na kraj. Neprihvatljivo je ponašanje također onih koji nezadovoljni vlastitim rezultatima optužuju suce, vodstvo natjecanja i druge klubove kako bi opravdali vlastite neuspjehe bez obzira na to kako oni kažu, imaju financijsku moć za natjecanje u višem stupnju. Zar se ljudima i momčadima koji u nogomet uvlače i politiku,  momčadi manje financijske moći trebaju izmicati. Želimo služiti nogometu na način kako to dolikuje sportu i zemlji koja ima viceprvaka svijeta.

NOGOMETNI SAVEZ BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE


PODIJELI S PRIJATELJIMA!