OBILJEŽEN USPJEH Argonauti sudjelovali u prvoj bjelovarskoj milenijskoj fotografiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sedam dana užitka – tako je kapetan bjelovarskih Argonauta Tomislav Smrček – Čonč opisao njihov 650 kilometara dug put od Prevlake do Savudrije. U Jadranskoj pustolovini “Jadranom bez daha” dvanaestorica bjelovarskih veslača za samo sedam dana uspjela su ispisati povijest, povijest za koju je bio potreban kanu šesterosjed te dobra fizička i mentalna snaga.
– S obzirom na ovo doba godine, najviše smo se bojali vremenskih neprilika, ali vrijeme nam je bilo fenomenalno. Dan prije polaska bilo je nevrijeme u Čilipima, dan kada smo se vratili u Bjelovar bilo je nevrijeme, a mi smo imali predivnih sedam dana koji se, tako u komadu, rijetko viđaju na Jadranu. Sretni smo i zadovolji, a nakon odmora spremamo neke nove projekte – kaže Smrček.

U cijeloj Jadranskoj avanturi, dodaje Smrček, najteži dio bio je sama organizacija.
– Trebalo je sve posložiti kako treba, a naravno nalazimo se u situaciji kada je postojao strah od korone i samoizolacije. No, uspostavilo se, uz dobro vrijeme, da smo u super formi i da samo preveslavanje neće biti problem, ali da je bilo loše vrijeme, još bi bilo tamo – kaže Smrček.

Cijeli zahvat, kaže Smrček, pokrenuo se kako bi Argonauti nastupili na utrci na Havajima, no prije toga treba provjeriti ili potvrditi svu spremnost i jačinu koja im je potrebna.
– Prije utrke na Havajima trebali bi odraditi barem jednu ili dvije utrke na Atlantiku u Francuskoj kako bismo vidjeli kakvi smo zapravo konkurenti. Isto tako, tu je i naš Maraton lađa – rekao je Smrček.
Treba napomenuti kako je Jadranska pustolovina u sebi imala i humanitarnu notu. Naime, posvećena je osobama oboljelima od rijetke bolesti – plućne hipertenzije koja najčešće zahvaća djecu i mlade. Upravo zato radni naziv pustolovine bio je “Jadranom bez daha”, a realizirana je u suradnji s Udrugom “Plava krila” te Hrvatskom kućom disanja.

– Sve je krenulo od običnog dogovora da jedan dan nosimo njihove majice, a na kraju se dogodio jedan partnerski odnos – kazao je Smrček.
Na trećem dijelu svoga puta, Argonauti su se zaustavili u Rogoznici gdje su s poznatim fotografom Šimom Strikomanom snimili milenijsku fotografiju. Jedna takva fotografija danas je snimljena i u Bjelovaru koji je do sada bio jedino županijsko središte bez takve fotografije. No, to više nije slučaj jer su sport i humanitarni projekt bili odličan motiv da se fotografijom istakne uspjeh ARGA, ali i sam grad Bjelovar.
– Čim sam dobio poziv i saznao da će Argonauti napraviti takav pothvat, oduševio sam se idejom. Nakon fotografiranja u Rogoznici, predložio sam im da u Bjelovaru, nakon što sve završi, također zabilježimo fotografiju. Fotografija u Bjelovaru 720. je milenijska fotografija. Sada imamo sve županijske centre u Hrvatskoj s milenijskim fotografijama. Tijekom fotografiranja svih tih fotografija potrošio sam sedam auta, oko milijun i 500 tisuća kilometara ukupno sam napravio. No, najvrjednije od svega je da je pritom u fotografiranju sudjelovalo pola milijuna ljudi u šest država. Bjelovar je 220. grad, a svi gradovi bit će proglašeni milenijskim gradovima – zaključio je Strikoman. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!