BORBA PROTIV KORONE OB Bjelovar raspolaže s 18 respiratora i 70 kreveta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas je održao sastanak s ravnateljstvima županijskih zdravstvenih ustanova vezano uz ulaganja Županije i suradnju sa zdravstvenim ustanovama temeljenu na borbi protiv pandemije koronavirusa, očuvanju zdravlja stanovnika i pružanju zdravstvene zaštite. Tako je Županija rebalansom proračuna osigurala pet milijuna kuna potpora za borbu protiv koronavirusa, a navedena sredstva do sada su potrošena. Iako je županija na samim počecima pandemije raspolagala s tek dva kreveta, ubrzo su shvatili da je situaciji preozbiljna.
– Na samom početku bili smo pod pritiskom pandemije, ali nismo izgubili glavu. Morali smo brzo reagirati i osigurati veće kapacitete za našu županiju i zato sada imamo jedan respektabilan broj smještajnih kapaciteta, kako za Covid pozitivne, tako i za opservaciju pacijenata. Trenutno tako raspolažemo oko 70 kreveta, no ukoliko dođe do pogoršanja imamo još rezervnih dvadesetak kreveta. Od početka smo svjesni da smo mi medicinari nositelji tereta i nismo ga smjeli prebaciti na nikog drugog – rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

Sve što se vezano uz koronavirus moglo izdešavati, u županiji se već dogodilo, napomenula je epidemiologinja Vesna Grgić.
– Jako je teško sada sve držati pod kontrolom. Možete zamisliti kada na dan imamo više od 70 slučaja kako je bilo primjerice u subotu. Znate što znači kontaktirati 70 i nešto pozitivnih osoba. Od ponedjeljka je zato prijedlog da zaražena osoba sama obavijesti svoje kontakte jer mi jednostavno ne stignemo – kaže Grgić.
Bjelovarska bolnica ukupno broji 18 respiratora što ju čini vodećom na broj stanovnika u Hrvatskoj, ističe župan Damir Bajs.
– Ono što je za mene ključno i elementno to je da svi oni koji imaju probleme s koronom i potrebu za liječenjem, imaju mogućnost liječiti se na pravilan način u OB Bjelovar. Naglašavam da će Županija i dalje financirati sve potrebno. Na današnji dan javljeno nam je da se moramo posebno dogovarati kada govorimo o dopremi pacijenata u KB Dubrava što znači da će sve veći broj pacijenata ostajati u našoj bolnici – rekao je Bajs.
No, dodaje Bajs, dobra je vijest što će svi oni biti u korona odjelu koji je, ističe, jedan od najbolje opremljenih u Hrvatskoj. Zaključno rečeno, trenutno je na području županije 25 osoba u bolnici, 88 medicinskih djelatnika je zaraženo ili u samoizolaciji, kapacitet bolnice je 70 kreveta te se raspolaže s 18 respiratora. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!