FOTO NATJEČAJ Uhvatite zaljubljenike u čitanje u akciji i osvojite nagrade!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Svim zaljubljenicima u fotografiju i fotografiranje na raspolaganju stoji fotografski natječaj koji već tradicionalno, 3. godinu za redom, provodi Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica.

-Natječaj se provodi u sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji traje od 15.10. do 15.11. , a čiji je moto ‘Razlistaj se’. Ove godine sam natječaj se provodi pod sloganom “Uhvaćeni u čitanju”, a na njega se mogu prijaviti svi odrasli korisnici Bibliobusa jer cilj nam je naše odrasle korisnika potaknuti na čitanje –  naglašava voditeljica koprivničke Bibliobusne službe Valentina Mikec.

Dodaje kako će se ocjenjivati kreativnost, originalnost i pogođen moto, a jedini uvjet je pokazati jednu ili više osoba tijekom čitanja u prirodi ili da autor na neki drugi način kroz fotografiju radi na osvješćivanju važnosti zaštite okoliša. Nagradit će se dvije najbolje fotografije – one koje će najbolje dočarati zadanu temu.

-Što se tiče onih koji nisu naši korisnici, a žele sudjelovati na ovom natječaju, uvijek se mogu besplatno učlaniti. Raspored naših dolazaka lako mogu naći na Facebook stranici Bibliobus Koprivnica ili na izborniku Bibliobus na stranicama koprivničke knjižnice – kaže Mikec.

Međutim, ima nešto na što treba obratiti posebnu pozornost. Naime, ako fotografirate druge osobe, posebice mlađe od 16 godina, trebali biste ishoditi privole za fotografiranje kako bi se zadovoljila opća uredba o zaštiti osobnih podataka, naglašavaju u knjižnici.Svi oni koji se žele prijaviti svoje fotografije to mogu učiniti isključivo u digitalnom obliku sve do 15. studenog na bibliobus@knjiznica-koprivnica.hr. Potrebno je naznačiti „Uhvaćeni u čitanju“  dok podaci trebaju sadržavati ime i prezime autora fotografije te adresu i broj telefona.

Inače, Bibliobus služba djeluje u sklopu koprivničke knjižnice i čitaonice još od 1979.

-Imamo dvotjedni raspored dolazaka, obilazimo 50 stajališta na području 17 općina i grad Koprivnicu. Primarna djelatnost nam je dovoženje knjiga i kulturu čitanja u ona jako udaljena, manja ruralna mjesta. Često je upravo Bibliobus jedini oblik kulturnog sadržaja koji je s kojim se susreću tamošnji stanovnici – zaključuje Mikec.

Žanrovski gledano, otkriva naša sugovornica, odrasli najviše čitaju ljubiće i krimiće, no uvijek ima onih koji vole nešto povijesno ili pak SF. Vrlo su čitane i stručno popularne knjige – najviše duhovne ili popularna psihologija, očuvanje zdravlja itd. Djeca pak najviše vole slikovnice, zanimljivosti o životinjama npr. dinosaurima koji su uvijek popularni, svemiru itd.

-Posebnu pažnju posvećujemo školarcima i djeci u vrtićima jer ljubav prema čitanju i navika odlazaka u knjižnice i posuđivanje knjiga treba usvajati od najranije dobi. Naravno, tu su i odrasli korisnici, a spomenula bih još i to da dostavljamo knjige u Dom za starije i nemoćne u Koprivnici, a dostavljamo i na kućni prag starijim osobama koje imaju poteškoća s kretanjem itd. Prošle godine imali smo preko 2.500 korisnika. Dosta smo popularni – govori Mikec kroz smijeh. (D. Čerčić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!