KUDA IDU DIVLJE SVINJE? Poljoprivrednici u mukama zbog štetočina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Kuda idu divlje svinje? Miroslav Sočev iz Paljevina odgovor na to pitanje itekako dobro zna – u njegova polja. Poharale su mu 15 posto ukupne površine, a na tim dijelovima za njegova grla nije ostalo ni zrna kukuruza. Problem je, kaže, eskalirao.

– Svaki put kada sam išao u obilazak polja, možda samo jednom do dva puta nisam susreo divlju svinju. Prije nekih 15 godina nisam vidio niti jednu. Nevjerojatno je kada nekome pričam da u polju mogu sresti divlju svinju. Iako je to nekome fascinantno, nama je svakodnevica – kaže Sočev.

Svakodnevica u kojoj poljoprivrednici izvlače deblji kraj. Predsjednik bjelovarsko-bilogorskog Lovačkog saveza Mato Kovačević kaže da je upoznat s problemom lovišta na tom području gdje je populacija divljih svinja velika. Ondje je, kaže, postojala ograda, ali je devastirana.

– Naši lovci, da bi smanjili štete, siju jednogodišnje remize. Odnosno, na rubovima šuma gdje se šteta događa siju kukuruz kako bi divlje svinje jele taj lovački kukuruz, a ne onaj od poljoprivrednika – kaže Kovačević.

No, teško je divljoj svinji objasniti koji je kukuruz lovački, a koji poljoprivredni. Obje strane se stoga nadaju da će se problem riješiti kolektivno na državnoj razini osiguranjem kao što je napravljeno u prometu. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!