ČUDO OD DJETETA Korona ju “naučila” igrati šah, u samo četiri mjeseca postala viceprvakinja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Desetogodišnja Bjelovarčanka Klara Končar nedavno je u Sarajevu na Međunarodnoj završnici Sportskih igara mladih u šahu osvojila zavidno drugo mjesto. Iako je taj rezultat zavidan i zbog samih Klarinih godina, neizbježna je činjenica da Klara šah trenira tek nešto više od četiri mjeseca. Natjecanje je odigrano uz tempo igre od 15 minuta po igračici, a na turniru je igralo šest igračica svaka sa svakom.

– Klara Končar je praktički s tatom za vrijeme korone, tijekom proljeća ove godine, počela igrati šah. Otprilike u slično vrijeme u proljeće na paviljonu u Bjelovaru bio je završni turnir – rekao je trener Sanjin Milošević.

Taj završni turnir, kako priča trener, bile su kvalifikacije za Sportske igre mladih gdje se državna završnica igrala u Splitu. Klara je osvojila prvo mjesto i tako postala predstavnica Bjelovara u Splitu. Na iznenađenje mnogih, u Splitu je ponovno uzela prvo mjesto i tako postala jedna od predstavnica Hrvatske u Sarajevu.

– U Splitu je Klara iznenađujuće ponovno uzela prvo mjesto. Važno je napomenuti da se tamo takmičila s djevojčicama koje šah treniraju u klubovima i to više od dvije ili tri godine. Tako je primjerice prva favoritkinja turnira trenirala šah tri godine. Velika je to razlika između te igračice i Klare koja je praktički imala tek sedam treninga prije natjecanja. Klara je bila viceprvakinja između šest natjecateljica, tri najbolje Srpske predstavnice, još jedna naša Hrvatska i jedna Bosanska predstavnica – kaže Milošević.
Odličnim rezultatima nije se nadala niti sama Klara.
– Zadovoljna sam jer nisam očekivala puno. Došla sam na taj turnir u Bjelovaru i očekivala da ću pobijediti jednu ili dvije partije, ništa više – kaže Klara.
Skromna je Klara, ali rezultati govore sami za sebe.
– Šah treniram odnosno vježbam svaki dan doma na internetu, odigram partiju ili dvije i onda možda u bilježnicu zapišem neko otvaranje. S trenerom inače treniram dva puta tjedno. Moji roditelji jako su ponosni na mene jer nisu očekivali, kao niti ja, da ću osvojiti tako vrijedan rezultat – rekla je Klara.
Klara na sadašnjim rezultatima ne misli stati.
– Mislim nastaviti sa šahom i više trenirati kako bi postizala puno bolje rezultate – zaključila je mlada viceprvakinja.
Konačni poredak na turniru je bio: 1. mjesto – Maša Đokić (Srbija) 3,5 boda, 2. mjesto – Klara Končar (Hrvatska) 3 boda – najbolja po dodatnim kriterijima, 3. mjesto – Leoni Lukinović (Hrvatska) 3 boda, 4. mjesto – Maša Mladenović (Srbija) 3 boda, 5. mjesto – Selena Ilić (Srbija) 2,5 boda i 6. mjesto – Uma Zorabdić (BIH) 0 bodova. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!