JAČA NEGO ŠTO MISLIŠ Besplatna radionica za žrtve nasilja u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Hrvatskoj je zlostavljana svaka treća žena. Mnogim žrtvama nasilja je ova godina zbog pandemije i lockdowna i teža jer su s nasilnikom bile zatvorene 24 sata na dan. No, nasilje nad ženama godinama postaje sve brutalnije zbog čega je udruga Sofija i pokrenula Nacionalnu kampanju osnaživanja žena pod sloganom “Jača nego što misliš”. Kroz nju je do sada prošlo osamdesetak žena, a besplatna radionica za nezaposlene žene koje su doživjele neki oblik nasilja se ovih dana održava i u Bjelovaru. Njen je dio i radionica samoobrane Krav Maga u kojoj se polaznice uči kako se obraniti od verbalnih i fizičkih konflikata. Glavna je poruka da kod napada na sebe reagiraju kao kada štite voljenu osobu, kaže instruktorica Irena Isomura.

– U ženama se može vidjeti transformacija, više im nije teško niti udariti ako treba, niti se postaviti i zauzeti za sebe. Uvijek im kažem da same sebi moraju postati voljene osobe koje žele zaštititi – rekla je Isomura.

Osim u obrani od napada, žene se želi osnažiti i na tržištu rada zbog čega se provode i radionice unaprjeđenja socijalnih vještina i to na malo drugačiji način, kaže voditeljica Nacionalne kampanje osnaživanja žena Sofija, Sanja Siročić.

– Imamo radionicu izrade kolaža koji predstavlja kolaž osobnosti, vlastitih želja i talenata prema kojemu onda one shvate što uopće žele u životu, što žele napraviti i raditi. Zatim ih usmjeravamo na poziciju i posao koji bi za njih bio najbolji – kaže Siročić.

Priprema ih se za razgovor za posao kako bi se riješile treme, a sve kako bi se, ističe Siročić, kao snažne žene vratile na tržište rada i u vlastiti život. Kroz kampanju se radi i sa stručnjacima iz sustava policije, zdravstva i socijalne skrbi, ali za pomoć žrtvama nasilja je prije svega ključno shvatiti da ono nije privatni već društveni problem i da od njega ne treba okretati glavu, napominje koordinatorica Kampanje, Ljerka Oppenheim.

– Kada vidimo da se događa nasilje i okrenemo glavu, onda indirektno podržavamo to nasilje. Grozno zvuči, ali je istina – rekla je Oppenheim.

Kao što je i poražavajuća istina da na svako prijavljeno fizičko nasilje dolazi deset neprijavljenih, a na svako prijavljeno silovanje 15 do 20 onih za koje se ne zna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!