KAO U FILMU Lažirao ugovore da bi se domogao vrijednih nekretnina u središtu Bjelovara!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posve na filmski scenarij nalikuje presuda donesena ovih dana na Općinskom sudu u Bjelovaru, vezana uz pokušaj prisvajanja atraktivne nekretnine u bjelovarskoj Hebrangovoj ulici. Naime sud je neistinitim i ništetnim proglasio kupoprodajni ugovor koji je domišljati prevarant Z.K. tobože u kolovozu 2016. sklopio s Bjelovarčaninom Đ.H. te si tako pokušao prisvojiti vrt površine 951 m2, kuću te dvije zgrade i dvor površine 1617 m2. Ništetnim je proglašen i samo nekoliko dana kasnije datiran ugovor o prijenosu spomenutih nekretnina sa Z.K. na njegovu tvrtku. Čitava priča otkrivena je sasvim slučajno. Naime, prvi vlasnik spomenutih nekretnina, Đ.H., preminuo je u svinju 2017. godine, nakon čega je na Općinskom sudu u Bjelovaru pokrenut ostavinski postupak u kojem su se pojavile tri zakonske nasljednice Đ.H. te četvrta osoba, koja pravo na nasljedstvo polaže temeljem usmene oporuke. Jedna od zakonskih nasljednica u rujnu 2019. je primila telefonski poziv od susjede pokojnog Đ.H. koja joj je kazala kako je u oglasniku vidjela da se nekretnine u Hebrangovoj prodaju. Znajući da je ostavinski postupak još uvijek u tijeku, spomenuta zakonska nasljednica alarmirala je druge dvije, kao i odvjetnički tim koji ih zastupa u spomenutom slučaju, koji je otkrio podlu prijevaru. Iako se već upisao kao vlasnik nekretnina, Z.K. je u ovoj priči ostao kratkih rukava jer su zakonske nasljednice Đ.H. na sudu dokazale da je krivotvorio kupoprodajne ugovore. Naime, navodni ugovor iz 2018. tobože je ovjeren kod javne bilježnice koja je u to vrijeme bila u mirovini već tri godine te nikako nije mogla sudjelovati u spomenutom postupku, zaključio je sud. U javnobilježničkom uredu koji je pak preuzimatelj ureda umirovljene javne bilježnice pod brojem koji se navodi u lažnom ugovoru ovršen je potpuno drugi predmet, koji nema veze s pokojnim Đ.H. i njegovim nekretninama.

Zanimljiv podatak koji se ističe u presudi je i taj da je Z. K. kao privatna osoba sporne nekretnine svojoj tvrtki prodao istoga dana kada je tvrtka unesena u sudski registar. U presudi se, nadalje, navodi da je tuženik osoba dvojbenog poslovnog morala, što potvrđuje činjenica da je u prethodnom razdoblju, prema podacima koji proizlaze iz sudskog registra, bio povezan sa pet trgovačkih društava koja su sva brisana iz registra. Iako se iz izvoda iz sudskog registra ne vidi podatak o datumu njegovog rođenja, sud navodi kako su protiv osobe istog imena i prezimena nadležna tijela Bosne i Hercegovine raspisale tjeralicu radi sumnje na izvršenje teških kaznenih djela.

Iako je bjelovarski sud pozvao izvjesnog Z.K. da se o svemu očituje, on se pozivu nije odazvao. Nakon svega utvrđenog, sud je donio presudu kojom se spomenuti kupoprodajni ugovori proglašavaju ništetnim te je naredio uspostavu prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja vezanog uz spomenute nekretnine. Doduše, presuda je nepravomoćna, a stranke imaju pravo žalbe Županijskom sudu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!