HUMANITARNA AKCIJA Stare, otpisane, dioptrijske naočale nekome mogu donijeti novi život

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Briga o drugima i čin dobrote – glavna je nit vodilja Lions kluba Nasta Rojc Bjelovar. Upravo zato i unatoč koronastim vremenima, bjelovarski Lions klub u suradnji s Lions klubom Korzo Rijeka, organizira humanitarnu akciju za slabovidne osobe naziva “Dajmo im da vide”. U akciji mogu sudjelovati svi oni koji posjeduju stare, zaboravljene i rabljene dioptrijske naočale koje će nekome u nerazvijenim zemljama postati nešto novo i uvelike korisno.

– Lionsi prikupljaju dioptrijske naočale već više od 80 godina na području cijelog svijeta, a prikupljanje se zapravo veže uz jedan od glavnih ciljeva Lionsa – borba protiv slabovidnosti. Prikupljene naočale čiste se, popravljaju i distribuiraju onima koji su u potrebi – rekla je predsjednica Lions kluba Bjelovar Natalija Vodopija.
Vodopija kaže kako Zdravstveno svjetska organizacija pretpostavlja da na svijetu postoji više od 150 milijuna ljudi koji pate od slabovidnosti, a nisu u stanju nabaviti si naočale. Takav problem sprječava djecu da se pravilno školuju, odrasle da se zaposle, a starije da ne mogu živjeti samostalno.
– Dobiveni par naočala nekome može povratiti kvalitetu životu. Problem je u nedostatku osnovne zdravstvene skrbi koja sprječava mnoge ljude u nerazvijenim zemljama da dobiju tretman koji im je potreban. Često je problem i cijena pomagala jer kod mnogih cijena premašuje njihovu osnovnu mjesečnu plaću. Stoga Lionsi širom svijeta prikupljaju rabljene naočale i recikliranjem tih naočala dovode bolji vid milijunima ljudi. Naočale će se preko Lions kluba Korzo Rijeka i Lions kluba iz Ljubljane otpremiti u Lions Eye-Glass Recycling Center u Italiji. Zatim će se preko njega i organizacije “Liječnici bez granica” distribuirati u Afriku, Indiju i ostale zemlje u razvoju – kaže Vodopija.
Kutije gdje se mogu ubaciti naočale nalaze se na brojnim mjestima u Bjelovaru poput Gradske knjižnice, Doma za odrasle, prve i druge osnovne škole ili srednjih škola kod srednjoškolskog centra. Vodopija poziva sve građane da se priključe donacijama sve do 31. prosinca, a Lionsi će u suradnji s oftalmološkim odjelom Opće bolnice Bjelovar, nekome dati novi život. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!