SPREMAJU SE ZA NAJGORE Montiraju vojne šatore kod bolnice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – Varaždin i Varaždinska županija spremaju se za daljnji rast broja oboljelih od koronavirusa, posebice pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija. Tamošnji župan Radimir Čačić danas je izvijestio kako ta županija trenutno na raspolaganju ima ukupno 155 ležajeva za bolesnike kojima je potreban kisik i 20 respiratora.

– U korištenju je 95 ležajeva za bolesnike koji koriste kisik i 13 bolesnika je na respiratoru. Dinamika rasta korištenja kapaciteta vidljiva je iz činjenice da smo prije mjesec dana imali četiri bolesnika u bolnici s korištenjem kisika i nijednog na respiratoru, a prije 15 dana 28 na kisiku i četiri na respiratoru – kazao je Čačić.

Zbog ovakve dinamike rasta nakon osposobljavanja, uz osnovnih 90 ležajeva u Općoj bolnici Varaždin, i dodatnih 85 ležajeva koji imaju dostupan kisik, 35 u Klenovniku i 50 u Novome Marofu, odakle su bolesnici izmješteni u Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, postignut je kapacitet od ukupno 175 ležajeva. Danas je započela montaža tri vojna grijana šatora s dodatnim kapacitetom od 60 ležajeva u krugu Opće bolnice Varaždin.

-Ovi rezervni kapaciteti sa sadašnjom dinamikom rasta predstavljaju rješenje za 10-ak dana i stoga inzistiramo na puno rigoroznijim mjerama koje, naravno, moraju biti praćene financijskim kompenzacijama od strane države. Odabrano je rješenje u krugu Bolnice zbog mogućnosti priključenja na centralnu bolničku kisikanu, mogućnosti racionalnog korištenja bolničkog osoblja i logističkih resursa dezinfekcije, pranja i prehrane, kao i kontrole te zaštite. Posebno su važni kapaciteti kisika s obzirom da je rješenje s bocama ograničenog trajanja i stoga su u tijeku i potrebni instalacijski radovi – naveo je Čačić.

Podsjetimo, danas su na području Varaždinske županije potvrđena 254 nova slučaja zaraze koronavirusom.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!