U SURADNJI S NSK Medicinska priprema jedinstven projekt o povijesti ljekarništva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Završen je natječaj na kojem je zasjao i projekt Medicinske škole Bjelovar. Naime, već nekoliko godina Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizira natječaj ‘Baština na mreži’, koji je vezan uz izradu virtualnih izložbi u okviru NSK pa su tako iz NSK i ove godine pozvali što više škola. Odazvala se i spomenuta bjelovarska škola, sa svojim projektom o povijesti ljekarništva u Bjelovaru.

-Mi smo se javili, poslali smo prijedlog teme ‘Ljekarništvo u Bj’, opisali kako ćemo to napraviti, koju nam je građu potrebno digitalizirati i skenirati, općenito kakav nam je plan. Naglasak je na korištenju građe NSK, ali i lokalnih ustanova kao što su Gradski muzej i Državni arhiv u Bjelovaru – pojašnjava školska knjižničarka i službenica za informiranje mr.sc. te autorica Zorka Renić.

Dodaje kako je od 14 pristiglih prijedloga odlučeno bude realizirana tema bjelovarske Medicinske škole.

-Uskoro ćemo krenuti na edukaciju kako izraditi jednu virtualnu izložbu i potom slijedi niz poslova koji su vezani uz digitalizaciju, oblikovanje izložbe i sl. Nagrada je dvije i pol tisuće kuna koja pristiže na školu, i ona je zapravo potpora u organizacijskim poslovima. Preostali dio nagrade, a to je 5 tisuća kuna, je svojevrsna tehnička podrška NSK, pomoć u izradi meta podataka, digitalizacija građe.. Dakle, sve ono što oni imaju u svom sklopu, to će biti realizirano u okviru ove cifre – kaže Renić.

Otkriva kako se sa spomenutim projektom u školi krenulo još prošle školske godine i za taj dio istraživačkog procesa i realizacije fizičke izložbe od Ministarstva znanosti i obrazovanja i također su dobili određena sredstva.

-Inače, fizička izložba ‘Ljekarništvo u Bjelovaru’ može se pogledati u knjižnici Medicinske škole, a nama je stalo da se rezultati tog projekta što više koriste u nastavi. Osim svega spomenutog, iznimno je važna i činjenica da će Bjelovar imati jednu izložbu koja će biti postavljena na web stranicama NSK, i da će se na taj način svima predstaviti jedan značajan dio naše lokalne i zavičajne povijesti – zaključuje Renić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!