JOGOM PROTIV STRESA Klinci je obožavaju, a dobra je čak i za trudnice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom svima nam se u životu štošta promijenilo, mnogi su ljudi pod stresom, a da toga možda i nisu svjesni. Iznimka nisu niti djeca pa mnoga, uz podršku obitelji, traže načine kako da prevladaju nove izazove. Mnogi su to odlučili pokušati ostvariti uz pomoć joge. Potvrđuje to i Martina Hautman Matijaš iz joga studija Mandala gdje jogu mogu prakticirati i vrtićarci i malo starija djeca.

– Primijetila sam da je pod većim stresom školska populacija djece jer svi osjete pritisak, a isto tako sjećaju se vremena kad su nastavu pratili online, što nikome nije bilo najjednostavnije. Slušaju priče nas odraslih i razne informacije sa svih strana. Iako ne pokazuju stres, kada se s njima uđe u razgovor, onda se lako može čuti da se svi malo boje za svoje roditelje, bake, djedove – rekla je Hautman Matijaš.

Upravo uz pomoć joge djeca se mogu osloboditi stresa.

Joga u pokretu

– Na jogi učimo disati, osvijestiti tijelo i kroz zaista aktivne i dinamične vježbe nastojimo se što više kretati i tako izbaciti svu negativu i strah iz sebe. Davno kada sam počela s jogom za djecu, jedna me gospođa pitala kako planiram zadržati djecu da sat vremena budu mirno, na što sam ja odgovorila da ne znam zašto bih to uopće željela jer poanta joge nije da djeca budu na miru – kaže Hautman Matijaš.

Hautman Matijaš s djecom provodi razne aktivnosti.

– Mlađi klinci posebno su aktivni. Idemo u park, cirkus, oponašamo životinje, živimo u suživotu s prirodom i tako se zapravo osvještavamo jer smo dio te prirode, a ne odvojeni od nje. Možda se na prvu čini kako je jasno da nismo odvojeni od prirode, ali nevjerojatno je koliko smo se zapravo od nje udaljili. Još nevjerojatnije je što smo to prenijeli na svoju djecu te ona sve manje borave po šumama, na selu. S druge strane, sa starijim klincima puno radim na samopouzdanju i prezentiranju sebe. Jako mi je lijepo vidjeti dijete koje prvi put kada dođe jedva izgovori svoje ime, a već deveti ili deseti sat samouvjereno donosi svoje ideje i zaključke – ističe Hautman Matijaš.

Kako zapravo maleni polaznici doživljavaju jogu i zašto su se odlučili na ovu vrstu vježbe, otkriva učenica četvrtog razreda Mia.

– Prijatelj Fran preporučio mi je da krenem na jogu jer je to jako dobro za tijelo, kičmu, um i slično. Radimo vježbe poput pozdrava suncu i jako je zabavno. Nekada se jako opuštamo, a nekada se igramo – rekla je Mia.

No, kaže Mia, o situaciji s koronom previše ne razgovaraju.

– Iskreno, na jogi ne razgovaramo previše o koroni i ne razmišljamo previše o tome. Idemo na jogu da se opustimo i raščistimo um. Nalazim se u sredini, nekada me strah, a nekada ne. No, kada odem na jogu, opustim se, ničega me nije strah i nemam se zašto brinuti jer nas teta Martina na neki način razvedri – zaključuje Mia.

Program za trudnice

Joga za djecu samo je dio ponude tečajeva i vježbi iz Mandale. U bogatoj ponudi ističe se i online tečaj namijenjen trudnicama za koji su upisi upravo u tijeku. U Mandali kažu kako joga za trudnice umanjuje bolove u zdjelici i leđima, ispravlja držanje, jača mišiće nogu, ruku, otvara prsni koš, poboljšava cirkulaciju, probavu i raspoloženje

-Grupa će se sastajati dva puta tjedno, vježbat ćemo skupa, smijati se, dijeliti svoja iskustva i biti mjesto uzajamne podrške, a snimke će biti dostupne i neknadno. Svaka trudnica koja nam se javi, na poklon dobiva snimku jednog sata kako bi s vježbanjem mogla započeti odmah. Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo predznanje joge niti ikakva posebna oprema – kaže Hautman Matijaš.

Primjer vježbi za trudnice pogledajte u videu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!