KREĆE REALIZACIJA Češki kulturni centar na korak do gradnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Gotovo osam godina nakon ideje, projekt Češkog kulturnog centra u Daruvaru kreće u realizaciju. Ugovor s izvođačem radova je potpisan, uskoro se može očekivati i početak same gradnje tog više od šest milijuna kuna vrijednog projekta kojeg financiraju hrvatsko Ministarstvo kulture, ali i češka Vlada.
– Projekt je prije svega financiran putem bilaterale odnosno temeljem zaključka jer se na isti način sufinancira Hrvatski dom u Jevišovki, Južnoj Morava u Češkoj. Na isti način se financira i Češki kulturni centar u Daruvaru – kaže saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i daruvarski dogradonačelnik Vladimir Bilek.
Vladimir Bilek
Osnivač Češkog kulturnog centra je Savez Čeha Republike Hrvatske, a u njemu će se nalaziti prostor za mlade, multifunkcionalna dvorana i arhiv. To je posebno bitno jer je on sada raštrkan na nekoliko mjesta, kaže Bilek.
– Važno je da se centralno jedna povijest stavi na cjelokupno mjesto, a s druge strane bit će to i jedan vid muzeja gdje će, ne samo Češka manjina, nego i grad Daruvar te cijela Bjelovarsko-bilogorska županija, dobiti još jednu kulturnu instituciju – kaže Bilek.
Ta nova kulturna institucija bi gotova trebala biti za tri godine, a u njenom funkcioniranju i kreiranju programa će Savez Čeha moći računati i na podršku Grada Daruvara. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!