PRIJATELJSTVO Program ‘Zaželi’ povezao ih više nego što su mogle zamisliti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠTEFANJE – Opustjela su dvorišta u moslavačkim selima. Posljednjih godina sve je manje života u njima, a mnoge kuće u kojima je nekad jedva bilo mjesta za sve ukućane danas zarastaju u korov. Iznimka nije niti selo Daskatica, koje se ugnijezdilo na pola puta između Štefanja i Čazme. Većina mladih ljudi davno je odselila u potrazi za boljim životom, ostali su samo stari, a i oni polako nestaju. Svim tim životnim mijenama svoga sela svjedočila je 73-godišnja Bara Uzorinac. I njezino dvorište nekad je, kaže, bilo puno života.

-Bila nas je puna kuća, a jednako je bilo i u susjedstvu. Uvijek je netko dolazio, bilo je živo i veselo. No, do danas se sve promijenilo. Evo, ja već 15-ak godina živim sama. Suprug mi je umro, kćeri se udale i odselile – priča nam gđa Bara.

Dodaje kako je zdravlje još donekle dobro služi pa pomalo održava okućnicu, sadi i njeguje cvijeće, a ima i kokice i ovce. No, samoća joj pada teško.

-Još kad je sunce i lijepo vrijeme, netko i zna proći pored kuće pa čovjek izmjeni nekoliko riječi. Ali, zimi… Zimi je se pusto, nikoga nema. Baš je teško – kaže naša sugovornica.

A onda je prije dvije godine gđi Bari granulo sunce. Uključena je u program Zaželi koji je na tom području pokrenula Općina Štefanje. Za gerontodomaćicu joj je dodijeljena susjeda iz sela, Anđelka Čolig, koja ju je počela obilaziti nekoliko puta tjedno te joj pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova – čišćenju kuće, nabavci namirnica i lijekova i slično.

-Ona se meni uvukla pod kožu! Baš mi je uljepšala dane. Ma, ne toliko zbog tih poslova, čišćenja i pranja. Nego mi je nekako olakšala svakodnevicu. Znate kakvu su danas ljudi, svatko za sebe, više nemaš s kime ni popričati. A Anđelka kad dođe, pričamo o svemu, svašta saznam i odmah mi je ljepše – kaže gđa Bara koja je svoju Anđelku prihvatila kao na članicu obitelji. Stoga ne treba posebno naglašavati kako je gđa Bara bila zabrinuta kad je čula da se program ‘Zaželi’ privodi kraju. No, kako ‘uvlačenje po kožu’ nije bilo jednostrano, gđa Anđelka je i po završetku programa nastavila obilaziti svoju Baru. I ne vidi u tome ništa neobično.

-Zaista mi nije problem obići je nekoliko puta tjedno, povesti je do liječnika ili joj kupiti namirnice, kad ionako idem u trgovinu svaki dan zbog sebe. Sve je to normalno i ljudski – kaže gđa Anđelka. Gđa Bara nije jedina starija osoba za koju se brinula u sklopu programa ‘Zaželi’, a povremeno obiđe i druge svoje bivše korisnike. Svjesna je, kaže, da je većini najpotrebnija topla ljudska riječ.

-Imala sam među korisnicima i jednu staru baku koja je bila nepokretna. Ona me znala moliti samo da sjednem kraj nje i pričam joj. To joj je bilo dovoljno – kaže Anđelka, dodajući kako se nada da će program ‘Zaželi’ ponovno zaživjeti jer se pokazalo da je zaista riječ o odličnom projektu, koji puno znači, i ženama koje traže posao te starima i nemoćnima. Posebice onima koji nisu te sreće da ih njihove gerontodomaćice obilaze i nakon završetka projekta.

A nastavku ove priče se nadaju i Općini Štefanje, gdje kažu da su već spremni prijaviti se na nove natječaje. Posljednji je obuhvatio sedam zaposlenih žena i preko 200 korisnima, a u provedbu je uloženo 1,26 milijuna kuna


PODIJELI S PRIJATELJIMA!