SIGETEC POKRAJ DRAVE Vjerni čuvari uspomene na legendarne Gruntovčane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIGETEC – Kada bi vas netko pitao koje su vam najbolje domaće serije, zacijelo bi se u Top 3 našla serija ‘Gruntovčani’. Vjerojatno već i vrapci na granama znaju da je ova cijenjena TV serija svojim većim dijelom snimljena u selu blizu Koprivnice s jedne strane i Drave s druge, Sigecu. Uspomenu na glumce i seriju već godinama čuvaju i lokalni KUD-ovi i pojedinci pa tako i KUD Gruntovec koji je napokon dobio priznanje promociju svog sela Sigetec u kojem je i sniman veći dio Gruntovčana. Spomenimo kako su upravo u Sigecu pokraj župne crkve sv. Marka evanđelista na velikoj pisanici osvanuli poznati likovi iz ove obožavane serije. Pisanica je oslikana, dakako, u maniri naive, a autori su slikari Stjepan Pongrac i Zdravko Šabarić.  Osim toga, podignuta je i spomen-ploča upravo u čast  Gruntovčanima. Spomen ploča je vrijedna 4.500 kuna i financirana je od strane Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, dok je pisanicu i uređenje okoliša oko nje financirala Općina Peteranec.

Milica Lukačinec, predsjednica Udruge Sigečko srce i KUD-a Gruntovec se zajedno s članovima udruga koje vodi, zalaže za očuvanje uspomene na Gruntovčane i Sigetec kroz brojne aktivnosti koje je, doduše, ove godine stopirala koronakriza.

– Možda najvažnija karika u cijeloj priči je Gruntovčanijada koju je 2008. pokrenula Udruga Sigečko srce. Gruntovčanijada je manifestacija na kojoj smo okupili sve žive članove iz serije, čak i dio tehničke ekipe. Od glumaca, obitelji, režisera, snimatelja, scenarista, ma svih koji su radili na Gruntovčanima, dobar dio njih okupljali bismo svake godine upravo na Gruntovčanijadi ovdje u Sigecu. Prošle je godine Gruntovčanijada prvi put održana bez legende Martina Sagnera pa mu je prepuna dvorana odala mu počast – kaže Milica.

Za svaku Gruntovčanijadu KUD Gruntovec je predstavljao po jednu novu ili staru priču/skeč inspiriran Gruntovčanima. Naravno, uz poznate likove iz serije.

– Nastupali smo u više od 300 mjesta u Hrvatskoj i Sloveniji, nema gdje nismo bili. Izrodila su se i brojna prijateljstva zahvaljujući toj našoj Gruntovčanijadi, a ovu spomen ploču doživljavamo kao priznanje koje je nakon svih tih godina napokon došlo za sav naš trud i entuzijazam – kaže s osmijehom Milica.

– I lani smo u Županiji sudjelovali u komemoraciji i na sprovodu Martina Sagnera. Tako da vjerujem da smo velikim dijelom zaslužni za podsjećanje jer, vjerujte, u Sigetec često dolaze samoinicijativno želeći vidjeti autentične lokacije i općenito doznati više uz snimanje Gruntovčana u Sigecu. Naravno, mi smo tu na raspolaganju i, kao što sam rekla, iz svega toga nastala su i brojna prijateljstva zbog čega smo posebno sretni. Uostalom, proći će i ta korona i opet ćemo organizirati Gruntovčanijadu što ove godine ne možemo s obzirom na okolnosti – kaže Milica. (D. Čerčić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!