VELIKO ŽARIŠTE Sve više pacijenata na respiratoru, spremaju se nove mjere za Bjelovar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Današnja brojka od 90 novozaraženih osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bila je povod da županijski Stožer održi sastanak i odluči što dalje. Kašnjenje nalaza glavni je razlog zašto su brojke danas u porastu, a ukupan prosjek svakodnevnih slučajeva povećao se na 50, ustvrdili su na pressici. Trenutno najveće žarište je grad Bjelovar te će zato Županijski Stožer sabrati glave s Gradskim, kako bi se donijele konkretne mjere vezane samo za grad Bjelovar.
– Nemamo fokusirano žarište da možemo reći da je određena ustanova ili događaj žarište, već se radi o cjelokupnom gradu. Ostali gradovi još se uvijek drže dobro. Već smo imali slučaj donošenja posebnih mjera za općine Đulovac i Rovišće i te su mjere urodile plodom. Za grad Bjelovar donijet ćemo mjere koje smatramo da će poboljšati smanjenje ili eventualno zadržati aktualne brojke. Moram napomenuti da mi nismo u eksponencijalnoj krivulji gdje nema kontrole, već još uvijek sve kontroliramo. No, vidljivo je da to ne ide. Lokalna transmisija je prevelika i mislim da ima previše građana, osobito mladih, koji se ne pridržavaju mjera i na sve mašu rukom – rekla je epidemiologinja Vesna Grgić.
Opća bolnica Bjelovar među rijetkima je koje su na vrijeme bile spremne, napominje ravnatelj Ali Allouch.
– Podsjetimo da u zadnjih tjedan dana zagrebačka bolnica ne prima nikoga iz okolnih bolnica, pa tako ni iz bjelovarske. No, na sreću imamo potrebnu opremu i mi svoje pacijente zbrinjavamo u Bjelovaru. Imamo dovoljan broj kreveta i respiratora, a radimo na tome da i povećamo kapacitete. Trenutno imamo 20 respiratora, sedamdesetak smještajnih mjesta, a nadam se da će u skorije vrijeme taj broj doći i na 120 do 130 kreveta. Na respiratoru su trenutno četiri pacijenta, a ukupno na Covid odjelu imamo 26 pacijenata – rekao je Allouch.
Da će se pronaći zadovoljavajuće rješenje u suradnji s Graskim stožerom vjeruje župan Bajs.
– Moram naglasiti da broj pacijenata raste, a posebice zabrinjava porast broja pacijenata na respiratorima. No, nije problem samo u tome već je problem i u našem zdravstvenom osoblju koje mora 24 sata biti uz pacijente. Molim sve naše sugrađane da pokušamo izbjeći onaj talijanski scenarij gdje bolnice nisu mogle primati pacijente. Naš cilj samo je jedan, da koronavirus u našoj županiji ne onemogući zdravstvenom sustavu da daje odgovarajuću zaštitu i skrb – zaključio je Bajs.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!