DAN JEDNAKIH PLAĆA Žene u Uniji od danas rade besplatno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Žene u Europskoj uniji od danas simbolično rade besplatno zbog čega danas i jest Europski dan jednakih plaća. Njime se želi upozoriti na to da su žene za isti posao plaćene 14,1 posto manje od muškaraca na EU razini. To znači da za istu plaću moraju raditi 51 dan više ili slikovito rečeno – to je kao da u trgovini kupite litru mlijeka, platite punu cijenu, ali vam na blagajni dio odliju samo zato što ste određenog spola. U Hrvatskoj rodni jaz prema Državnom zavodu za statistiku iznosi 12,7 posto, a prema Europskoj komisiji 10,5 posto. Razlika u odnosu na EU prosjek je manja jer su i hrvatske plaće manje, a rodni jaz se povećava s većim primanjima. U odnosu na prošlu godinu, rodni jaz je ipak malo smanjen – lani je bio 14,5, a ove je 14,1 posto. Smanjenje nije brže jer ono nije obvezno, smatra predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije, Ivana Pirin.
– Rekla bih da je razlog taj što još uvijek ne postoje zakonske obveze koje bi propisivale da za isti posao oba spola budu jednako plaćena. To bi onda bilo nešto što se mora poštivati – tumači Pirin.
Jaz u plaćama se prelijeva i na mirovine – muške su na EU razini 29 posto veće, a u Hrvatskoj 21 posto. No, čini se da je Europskoj komisiji takvo stanje dozlogrdilo, pa je najavila da će za nekoliko tjedana predložiti obvezujuće mjere za transparentnost u pogledu plaća. To znači da će poslodavci morati objavljivati prosječnu plaću po radnom mjestu i rodu zaposlenih što, navodi Europska komisija, podržava 64 posto europskih radnika i radnica.
– Svjesni smo da samo javno dostupnim podacima možemo nešto postići, a one koji ne žele poštivati načelo jednakosti i potaknuti da se to ispravi. Želim vjerovati da će se time doprinijeti smanjenju rodnog jaza u plaćama – ističe Pirin.
Ne promijeni li se nešto, ovim tempom će prema Svjetskom ekonomskom forumu rodni jaz u plaćama nestati za 107 godina. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!