MARTINJE Zapovjedani i najveseliji blagdan pri vinarima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vinogradari i vinari danas slave jedan od svojih pet zapovijedanih i najveseliji blagdan – Martinje. Iako će velike proslave izostati, mošt će se kako i priliči pretvoriti u mlado vino. Ovom proizvodnom godinom mogu biti zadovoljni. Za razliku od prošle kada su pretrpjeli velike štete, ova je solidna, kaže bjelovarski vinar Saša Šapić čiji se vinograd rasprostire na osam hektara.
FOTO: FACEBOOK SAŠA ŠAPIĆ
– Ove godine smo imali 50 do 60 posto, na nekim sortama i 70 posto uroda. Kvaliteta je neka srednja, količina zadovoljavajuća i bit će lagana, kvalitetna vina s malo višim kiselinama, svježija – kaže Šapić.
Nada se Šapić da će ih sljedeće godine moći prodati i stranim gostima koji su ove godine zbog koronakrize izostali.
– Ove godine smo prodavali te stare zalihe i radili razne akcije, pa smo uspjeli dosta toga prodati. Ovogodišnju berbu ćemo prodavati nagodinu, a onda će možda biti bolja situacija nego ove – kaže bjelovarski vinar.
No, ni ove godine, kaže Šapić, nije imao problema s plasmanom jer su vino kupovali domaći gosti. Veseli se ipak sljedećoj kada će vinske kapljice iz njegovog podruma biti više, a ni na kvalitetu se, čuli smo, ne može požaliti. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!