KORAK BLIŽE ZAPOSLENJU Kroz projekt do posla došlo 28 osoba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Korak bliže zaposlenju” – projekt je koji je posljednjih 30 mjeseci provodila Javna ustanova Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije. Vrijednost projekta je 2 milijuna i 29 tisuća kuna, a sufinancirala ga je Europska unija putem Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta bio je poticanje poduzetničke kulture u društvu radi rasta i razvoja poduzetništva i obrtništva te povećanje stope samozapošljavanja i zapošljavanja. Projektom je obuhvaćeno ukupno 108 osoba putem raznih radionica, a dodijeljeno je ukupno 11 potpora.

– Kroz projekt smo pružali potporu samozapošljavanju dodjelom potpore male vrijednosti u sklopu čega je odobreno 11 potpora u vrijednosti 844 tisuće kuna. Ne smijemo zaboraviti ni na savjetovanje kroz radionice na temu razvoja i upravljanja partnerstvom i ulaganje u tehničke kapacitete putem kojeg je nabavljena informatička oprema koju su mogli koristiti svi sudionici. Projekt je imao veliki utjecaj na živote naših građana, kako u Bjelovaru, tako i u Čazmi, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju – kaže voditeljica projekta Irena Brezak Fijala.

Potpore su dodijeljene nezaposlenim pripadnicima ranjivih skupina što je dovelo do zapošljavanja 28 osoba. Jedna od njih je i Ana Šenk, vlasnica igraonice Miki Maus.

– U Bjelovar sam došla prije tri godine iz Umaga i ovdje odlučila ostati. Zahvaljujući projektu “Korak bliže zaposlenju” otvorila sam dječju igraonicu u centru grada. Kapacitet igraonice je tridesetero djece, a od programa provodim dnevno čuvanje, igranje, proslavu dječjih rođendana tijekom tjedan i vikenda. Moja potpora bila je na godinu dana uz najam, doprinos i knjigovodstvo, a jedna dio otišao je na igračke. Na vrijeme sam shvatila da u Bjelovaru ima jako puno djece i da im nedostaju određene aktivnosti, posebno tijekom zimskih mjeseci – rekla je Šenk.

Ovo je samo jedan u nizu EU projekata koji su provedeni ili se još uvijek provode na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuo je župan Damir Bajs.

– Projekt je direktno usmjeren na ljude koji žele doći ili ostati na području županije, pokrenuti vlastiti posao ili se osposobiti za neko određeno zanimanje. Projekt je dokazao da imamo ljude koji žele raditi, razvijati suradnju i zakoračiti u poduzetničke vode. Pokazali smo da čak i u razdoblju koronakrize ne odustajemo od zacrtanih ciljeva. Za mene to nije kraj jer mi ćemo se prijaviti na projekte koji su vrlo slični ovima kako bi pomogli kod zaposlenja, ali i kod otvaranja tvrtke i stjecanja znanja što i je ključno – zaključuje Bajs.

Partneri na projektu bili su Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Bjelovar, Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Bjelovarsko – bilogorske županije dok su ugovorne strane projekta Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!