ZERO WASTE Životna filozofija koju Anamarija prakticira tri godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Promjena počinje od nas samih, često čujemo uzrečicu koju možemo primijeniti na više životnih situacija. Isto vrijedi i kad je riječ o zaštiti okoliša. Mnogi će se zapitati koliko našem planetu može pomoći to što mi u svojim domovima pazimo na potrošnju vode ili odvajanje otpada, kad su stvarni ekološki problem velike korporacije koje u atmosferu ispuštaju prevelike količine Co2. No, ekološki aktivisti diljem svijeta vjeruju kako je izuzetno važna promjena društvene svijesti i navika, što počinje upravo od nas samih. Posljednjih godina na taj se način svijetom proširila tzv. zero waste filozofija, odnosno stil života koji podrazumijeva minimalnu ili gotovo nikakvu proizvodnju otpada. Temelji se na pet osnovnih načela koja se nazivaju ‘5 R’ – refuse (odbij), reduce (smanji), reuse (ponovno iskoristi), recycle (recikliraj), rot (kompostiraj). Drugim riječima, svi koji se odluče živjeti u skladu sa zero waste načelima trebali bi odbijati kupovati i gomilati nepotrebne stvari, smanjiti upotrebu stvari i predmeta, posebice onih štetnih za okoliš, ponovno iskoristiti stvari koje već imaju, reciklirati i planski zbrinjavati organski otpad.

Zero waste filozofija važna je iz više razloga, a jedan od važnijih je eliminacija plastike koja predstavlja ozbiljan problem za okoliš i koja polako prekriva Zemlju. Znanstvenici su procijenili kako u oceanima svake godine završi 8 milijuna tona plastike, dok se u svijetu reciklira svega 9 posto plastičnih proizvoda. Jedan od značajnijih pomaka na europskom planu po tom planu učinjen je ograničenjem uporabe jednokratnih plastičnih vrećica. Zero waste filozofija pak zagovara njihovu potpunu eliminaciju, pa ako se s njom u skladu odlučite živjeti, u trgovinu ćete ubuduće odlučiti odlaziti samo s platnenom vrećicom ili košarom. Posljednjih nekoliko godina to čini i Anamarija Prgomet. I ne samo to. Posljednje tri godine ona uopće ne proizvodi otpad.

 

-Posljednje tri godine živim bez otpada, do toga i minimalizma me dovelo veganstvo. Nekako sam preko noći počela upražnjavati ta životni stil i filozofiju koja obuhvaća sve dijelove mog života – priča nam Anamarija.

Plastiku za jednokratnu upotrebu izbjegava na svakom koraku, a korak dalje otišla je kad je počela sama proizvoditi određene prehrambene i kozmetičke proizvode koji nisu štetni kao industrijski, a i pakira ih u prirodnu ambalažu. Trudi se, kaže, naći alternativu za sve što se nalazi na tržištu. Dodaje kako joj se nije bilo teško naviknuti na takav stil života.

-Uvijek kažem, gdje ima volje, ima i načina. Možda zvuči teško preko noći prestati kupovati ambalažu, međutim osobno sam imala neki tranzitni period od četiri mjeseca. U tom razdoblju pronašla sam sve alternative koje su mi potrebne za svakodnevni život – kaže Anamarija.

Iako na takav način živi već neko vrijeme, kaže da i sama svakodnevno uči.

-Stalno otkrivam neke nove metode i primjenjujem ih u svom životu. Meni osobno to nije teško, no neki ljudi, koji na silu pokušavaju živjeti na određeni način mogu osjećati grižnju savjesti ako pogriješe. Smatram da treba ići korak po korak i da se ne trebamo osjećati krivicu ako nekad kupimo nešto u ambalaži, već radost što se trudimo – kaže naša sugovornica.

Svoju životnu filozofiju te konkretne savjete i iskustva Anamarija rado dijeli s drugima. Zbog toga je i pokrenula Facebook stranicu i Instagram profil Zero Waste Croatia gdje se može saznati mnoštvo korisnih informacija o ovoj temi.

-Tamo redovito dijelim savjete, a osim toga držim predavanja te radionice po cijeloj Hrvatskoj i regiji – kaže Anamarija.

Drago joj je, dodaje, što, kad je riječ o očuvanju okoliša, posljednjih godina vidi pozitivne promjene u društvu.

-Te pozitivne promjene vidim tijekom posljednje tri godine, otkako i sama živim bez otpada. Međutim, svijest čovjeka je oduvijek bila nekako egocentrična i cijeli smo planet podredili sebi. Određene promjene dogodile su se kad je nastupio lockdown. Ljudi su se zatvorili, a priroda se pročistila bez ljudskog utjecaja. No, onda se sve vratilo na staro. Mislim da se ljudska svijest mora drastično promijeniti, i to bi se trebalo dogoditi što prije zbog klimatskih promjena koje su već nastupile – zaključuje Anamarija.

Svoj doprinos promjenama na bolje Anamarija daje edukacijom, putem društvenih mreža i uživo. Tako je ovih dana zanimljivu kreativnu radionicu održana i u bjelovarskoj Narodnoj knjižnici ‘Petar Preradović’. Za desetak polaznica prezentirala je izradu domaćeg sapuna, dezodoransa i paste za zube, koji se izrađuju isključivo od prirodnih sastojaka.

Korisne savjete o životu bez otpada možete pronaći na Facebook stranici Zero Waste Croatia te na Instragramu.

 

(Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Vodne usluge d.o.o.)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!