IZVJEŠĆE S COVID-ODJELA Rade u nezamislivim uvjetima, danima ne vide obitelj, no liječnici i sestre ne gube duh

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kapaciteta na Covid-odjelu bjelovarske Opće bolnice sve je manje, situacija je krajnje ozbiljna, ali pod kontrolom. I to zahvaljujući prvenstveno tamošnjem medicinskom osoblju, 30-ak medicinskih sestara i tehničara te liječnicima, infektolozima i ostalima koji se izmjenjuju u službi. Oni posljednjih mjeseci, uz pacijente, podnose najveći teret pandemije, a na stanje koje mnogi uspoređuju s ratnim, već su se navikli. Priča nam to Mirna Tićak, jedna od medicinskih sestara na odjelu.

Mirna Tićak

-S pacijentima uglavnom radimo sve što bismo radili i u normalnim okolnostima, jedino što smo sada pod punom zaštitnom opremom, i to po četiri, ponekad i pet sati u komadu. U početku je, priznajem, bilo teško. Ja sam osobno imala osjećaj da ne mogu disati, da su mi pokreti otežani. No, s vremenom smo svi ušli u neku rutinu i sad nam je već sasvim normalno na početku svake smjene oblačiti odijelo – priča Mirna. Ona i njezini kolege trenutno rade tako da su 24 sata u bolnici, a nakon toga su 48 sati slobodni. No, bilo je razdoblja kad bi u bolnici ostajali tri, pa čak i sedam dana. Kolege bi doslovno živjeli jedni s drugima.

-U tom razdoblju, kada nismo bili s pacijentima, u bolnici smo spavali, jeli, doslovno živjeli ondje. Sada, kada su smjene kraće, iz bolnice dolazimo ravno kući, nemamo gotovo nikakvih kontakata s drugim ljudima. Iako smo u bolnici maksimalno zaštićeni i šanse da se netko od nas zarazi na odjelu su minimalne, svejedno smo vrlo oprezni – kaže naša sugovornica. Zbog toga su žrtvovali puno toga, zagrljaje sa svojim najmilija, kave s prijateljima, rođendane, obljetnice. Mnogi pojedine članove svoje obitelji ne vide tjednima. No, većina iz ove izvanredne situacije, kaže Mirna, nastoji izvući nešto pozitivno. On je, kaže, vrijeme koje više ne može provoditi u društvu, prigrlila kao priliku da se posveti hobijima, za koje prije nije imala toliko vremena, kao što su glazba, čitanje i slikanje. Na taj način, priznaje, puni baterije za novi dan. A svaki novi dan na Covid odjelu novi je izazov. Osim što liječe pacijente od koronavirusa, liječnici i sestre često su im i velika psihološka potpora.

Liječnici i sestre brinu o najtežim pacijentima
FOTOGRAFIJE: Opća bolnica Bjelovar

-Dolaze nam ljudi koji ne znaju gdje su se zarazili, pa i oni koji, sve dok se nisu zarazili, nisu vjerovali u koronu. Ovo je nova bolest i mnogi od njih su uplašeni, zbunjeni, ne shvaćaju što im se događa, mi ih nastojimo umiriti. Mi medicinske sestre smo, i prije ove situacije, bile u samom središtu zbivanja i pružanja odgovora na sva pitanja pacijenata, njihovih obitelji i zdravstvenih suradnika, a tako je i sada. Situacija je zaista zahtjevna i nepredvidiva, dinamična te uz sve te napore medicinska sestra mora ostati profesionalna, etična i točna – kaže Mirna.

Kao osoba koja svakodnevno na Covid-odjelu gleda pacijente koji se bore s opasnom bolešću, Mirna ne može razumjeti, kaže, građane koji se i dalje, unatoč stanom rastu broja oboljelih i umrlih, ne pridržavaju mjera.

Medicinari u punoj ‘ratnoj’ spremi

-Oni moraju shvatiti da jedino svi zajedno možemo pobijediti epidemiju. Ne ovisi to samo o nama, zdravstvenim djelatnicima, već o cijelom društvu. Uz timski duh te timski rad zajedno možemo izaći iz ovoga kao pobjednici – zaključuje naša sugovornica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!