JEDNA OD NAS Film koji je pokrenuo ozbiljnu kampanju protiv zlostavljanja djece

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Večeras od 20 sati u bjelovarskom kinu održat će se premijera nagrađivanog dokumentarnog filma ‘Jedna od nas’ Bjelovarčanina Đure Gavrana koji tematizira vrlo delikatnu i krajnje ozbiljnu temu – seksualno zlostavljanje djece.

Ovaj film prikazan je na Sarajevo film festivalu te na Zagrebdoxu, na kojem je i nagrađen posebnim priznanje koje mu je dodijelio regionalni žiri. Gavran je film odlučio snimiti nakon što su on i kolege iz razreda, uoči održavanja 15. godišnjice mature, od jedne kolegice primili pismo u kojem im priznaje da je bila seksualno zlostavljanja. Na proslavi godišnjice mature snimio je bivši razred i reakcije na to saznanje.

– Film tematizira naše društvene reakcije na otkrivanje seksualnog zlostavljanja djece. U njemu se nisam bavio konkretnim slučajem, već nama kao društvom i kako reagiramo kada nam se netko otvori i otkrije da je proživio neku vrstu takvog zlostavljanja i koliko nam je teško o tome razgovarati – kaže autor.

Kakve su reakcije publike, nije teško pogoditi.

– Reakcije su bolne, teške i uznemirujuće. Rekao bih i katarzične za one koji su preživjeli slično iskustvo. Shvatio sam da gledatelju nakon što odgleda film trebam pružiti jednu vrstu sigurne zone pa sam kroz edukativnu kampanju pripremio niz članaka, kratkih filmova i web stranicu kako bi ljudi lakše procesuirali to što su vidjeli. Istovremeno, kažu mi da je film iscjeljujuć budući da otvara mnoga pitanja o kojima se gotovo nikada ne priča. I ne samo film već i kampanja koja je oko njega pokrenuta – kaže Gavran.

Osim večeras, projekcije u bjelovarskom kinu bit će održana i u nedjelju u 17,30, a film će ubuduće biti dostupan i online.

-‘Jedna od nas’ moći će se pogledati online od 20.studenog na dalje na službenoj stranici jednaodnas.com. Izabrali smo 20.11. budući da je taj dan Međunarodni dan prava djeteta – kaže Gavran.

Treba spomenuti i da su na web adresi https://jednaodnas.com/kampanja/  otvorene prijave za maturante kako bi prijavili svoj razred za besplatno online gledanje te Q&A s autorom i psihologom nakon odgledanog filma.

FOTO Zagrebdox

PODIJELI S PRIJATELJIMA!