MLADA SPISATELJICA Desetogodišnja Una vlasnica zbirke pjesama!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Desetogodišnja Koprivničanka Una Bebek pravo je spisateljsko čudo od djeteta. Dokaz tome je njezina zbirka pjesama “Srce mi se smije” koja svakim danom dobiva sve veću popularnost. Iako je Unin talent za pisanjem uočen još prije tri godine kada je s pjesmom “Maček” sudjelovala na Lidranu, prema svemu sudeći, to je bio tek početak njezine spisateljske karijere. Da mala Una slaže riječi i rime kao velika, shvatila je njezina učiteljica od prvog do četvrtog razreda Ines Turk koja predaje u Osnovnoj školi Braće Radić Koprivnica.
– Una je od prvog dana nastave pokazivala interes za matematiku i tjelesni dok pisane riječi nije bilo ni na vidiku. Una bi ostavila srce na graničaru, a matematičke zadatke bi rješavala bez greške. Negdje u drugom razredu upoznala je ljepote pisane riječi i svojim jednostavnim izrazom s lakoćom je počela stvarati neke svoje nove svjetove – kaže Turk.
Ideju za zbirku pjesama potaknuo je Unin ujak koji je i sam bio svjestan talenta svoje nećakinje.
– Una je imala već poveći broj pjesmica koje su osvajale rezultate na raznim natjecanjima i natječajima. Neke pjesme su već bile izdane u zbirkama, primjerice zbirci “Poj riči materinske”. Sa svojim pjesmicama sudjelovala je i na Lidranu i u raznim časopisima. Ideju za zbirkom nekako je donio Unin ujak. On je smatrao da bi sve pjesme trebalo objaviti. Kada me Unina majka nazvala i rekla mi što kane napraviti, ja sam bila oduševljena – ističe učiteljica.
Mlada spisateljica zbirke pjesama “Srce mi se smije” kaže kako je pisala o svemu i svačemu. Time je potvrdila da je dječja mašta uistinu šarolika.
– Zbirka sadrži tridesetak pjesmica i u zbirci se nalazi predgovor moje učiteljice Ines i recenzija dječje spisateljice Željke Horvat-Vukelja. Gospođi Željki i učiteljici Ines jako sam zahvalna. Volim pisati o obitelji, prijateljima, životinjama, izmišljenim likovima, pisala sam o mojim kućnim ljubimcima, domovini, dječjim pravima, kako je to kada si uhvaćen u lažima, a naravno da nisam zaboravila na mamu, tatu i seku. Inspiraciju pronalazim i u izmišljenim i stvarnim događajima, u mojoj okolini stalno se nešto događa pa mi tema baš i ne nedostaje – kaže Una.
Za svoj trud i rad Una se može pohvaliti i brojim nagradama.
– Moje pjesme su sudjelovale na mnogim školskim, županijskim, državnim i međunarodnim natječajima. Jako mi je draga pjesmica “Dan kao san” koja se plasirala na državnu razinu natjecanja “Europa u školi”, ali svakako mi je najdraža nagrada prvo mjesto na “Sferici” ove godine – kaže Una.
Unina zbirka nedavno je imala i promociju. No, zbog epidemioloških mjera, sve je bilo u manjem obimu.
– Promocija je bila 20. listopada u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici. Iako nisam mogla pozvati puno ljudi, bilo je jako lijepo i bila sam jako sretna i ponosna. Inače, i moji roditelji jako su ponosni i na mene i na moju sestru kao, naravno, i svi roditelji. Iznenadili su se jer nisu očekivali da će moja zbirka izazvati toliku pažnju, ali jako im je drago i sretni su zbog mene jer vide da ja o tome uživam – rekla je Una.

Priča nam Una kako nema konkretnih planova za dalje jer, kaže, kod nje ide sve spontano.
– Svi me pitaju koji su mi planovi za dalje, ali ja još nemam nikakve planove. Kod mene se sve još uvijek događa spontano. Tako je došla i ova zbirka, čekamo nove izazove pa ćemo vidjeti – zaključuje Una.
Zbirka pjesama “Srce mi se smije” je u prodaji i može se kupiti u Šarenom dućanu u Koprivnici. Una se nada da će svima koji kupe njezinu zbirku izmamiti osmijeh na lice jer, kako kaže i naziv zbirke, njezino srce se uistinu smije. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!