ŠTETE OD DIVLJAČI Stiže kolektivno osiguranje i za usjeve

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Gotovo da nema godine u kojoj poljoprivrednici ne ukazuju na štete koju im je nanijela divljač. Na meti pohoda divljih svinja ove se godine našao i kukuruz paljevinskog stočara Miroslava Sočeva.
– Od ukupne površine na jedno 15 posto će šteta biti stopostotna – rekao je Sočev uoči berbe kukuruza.
Popis poljoprivrednika čijim su se usjevima pogostile divlje svinje ili srne je diljem zemlje dugačak, štete višemilijunske, a rješenja na razini cijele zemlje nije bilo. Sve do sada. Iz Ministarstva poljoprivrede stiže vijest da se uvodi jedinstveno osiguranje na državnoj razini u koje će uz nalet vozila na divljač, ući i šteta na usjevima za što će u državnom proračunu biti osigurano 60 milijuna kuna. To će sigurno pomoći, kaže Sočev, ali i napominje da taj iznos ipak neće biti ni približno dovoljan jer je samo na njegovim usjevima nastalo 40 tisuća kuna štete. Ljuti ga i što će osiguranje plaćati država, a ne lovačka društva koja su, ističe, gazde te divljači.
– Mislim da je njihova dužnost bila pobrinuti se o šteti koju divljač radi na poljoprivrednim kulturama, ali sada je teret pao na državu – kaže Sočev.
Lovci uzvraćaju kako se 60 posto lovozakupnine, dakle onoga što oni privrede, slijeva u državni proračun. Jedinstveno osiguranje koje pokriva i štete na poljoprivrednim kulturama je ono što su priželjkivali, ističe predsjednik bjelovarsko-bilogorskog Lovačkog saveza Mato Kovačević.
– Možemo reći da ćemo sada ležerno gospodariti lovištima i divljači i da ćemo novac moći iskoristiti za sasvim neke druge stvari poput liječenja velikog američkog metilja kod jelenske i srneće divljači – ističe Kovačević.
Jedinstveno kolektivno osiguranje bi zaživjeti trebalo sljedeće godine. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!