SUVENIR ARBOR Ustanova koja se uzdignula poput Feniksa!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ovih je dana posjetio Općinu Sirač gdje se nalazi Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Riječ je o županijskoj Ustanovi i tvornici Suvenir Arbor koja se u posljednje četiri godine može pohvaliti investicijama vrijednim 14 milijuna kuna. Između ostalog, izgradili su nova postrojenja i proizvodne hale, instalirali novu opremu u drvnoj industriji te uveli nove tehnologije. Isto tako, za vrijeme pandemije zaposlili su sedam osoba uz koje danas ukupno broje 64 zaposlene osobe od kojih je 40 osoba s invaliditetom. Unatoč krizi i činjenici da je Ustanova bila pred stečajem, svi navedeni podaci dokaz su da se Suvenir Arbor uzdignuo poput Feniksa.
Foto: BBŽ
– Naš kompletan asortiman i dalje ide prema izvozu unatoč pandemijskoj krizi. Četverogodišnja ulaganja završili smo kupnjom dva nova stroja i ulaganjem u solarne panele. Zadnji stroj koji nam je bio potreban za kvalitetniju proizvodnju namještaja instaliran je i pušten u pogon dok smo investicijama u solarne panele s jedne strane htjeli uštedjeti jer imamo velike troškove električne energije od gotovo 30 tisuća kuna mjesečno. U zadnje dvije godine velik smo trud uložili u dizajn, a i dalje nam je najaktualniji kupac iz Engleske. Imamo dobar ugovor i s Hrvatskim šumama. No, što je više moguće pokušavamo stvoriti prihode iz vlastite proizvodnje – rekao je ravnatelj Suvenir Arbora Alen Baščevan.
Da je u Suvenir Arboru sada puno bolja situacija, potvrđuje i jedna od zaposlenica Vesna Cerovečki.
– Prije jedno pet godina nalazili smo se u jednoj sasvim drugačijoj situaciji, bila je to zapravo jedna velika borba za opstanak, a mogli smo samo priželjkivati sigurnu budućnost. No, sada su nam plaće redovite i to ne samo u dan već gotovo u sat. Ona za sada nije velika, ali nadam se da će doći vrijeme kada će se i to korigirati. Mislim da osobe s invaliditetom mogu biti sigurne jer imaju svoju budućnost. Jedino mi je žao što osoba s invaliditetom ima sve više i zato nikada nikome ne bi trebalo pasti na pamet da dovede u pitanje postojanje jedne ovakve Ustanove. Dapače, bilo bi dobro da ih bude još – ističe Cerovečki.
Foto: BBŽ
Uz to što je Županija izvukla tvornicu iz krize, ona ju i dan danas nastavlja podupirati.
– Puno toga se promijenilo, tvrtka je izašla iz predstečaja, riješila se obveza prema svim dobavljačima i konačnici u tom preporodu je i investirala. Mi i dan danas Ustanovi dajemo potpore, preko milijun i 200 tisuća kuna. Ono što je još važnije, uz ovakvu modernu tehniku, oni su se probili na tržište, a opremaju i županijske škole. Sve to omogućilo im je ono što je ključno – činjenica da i u vrijeme krize imaju novozaposlene – rekao je župan Damir Bajs.
Suvenir Arbor danas je modernizirana tvornica u koju se ulaže i koja odgovara na sve gospodarske izazove. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!