NOVI SLUČAJEVI Samo u dva doma za starije 85 novozaraženih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije u protekla 24 sata potvrđeno  je 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

-Tijekom prošlog vikenda odrađena je epidemiološka obrada korisnika i zaposlenika u Domu za odrasle osobe „Vizjak“ u Glogovcu te Domu za starije i nemoćne „Baka Ilona“ u Koprivnici u kojima je zabilježen proboj koronavirusa. U Domu „Vizjak“  pozitivitet na koronavirus je razvilo 46 korisnika i deset zaposlenika, dok je u Domu „Baka Ilona“ pozitivitet razvilo 23 korisnika i šest zaposlenika. Sukladno epidemiološkoj obradi, oba su doma dobila detaljne upute i protokole Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije o načinu funkcioniranja s obzirom na izvanredne okolnosti – javlja Stožer.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 407 slučajeva,  44 osobe od jučer su ozdravile, na bolničkom liječenju nalazi se 39 osoba, od kojih je sedam na raspiratoru. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1397 slučajeva bolesti COVID-19.

S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome  odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.

Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19  i jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju  kao „vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve“  putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine.

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!