POKRENUTA OFENZIVA Iako domaćih proizvoda ima dovoljno, i dalje se uvoze

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska poljoprivredna komora je pokrenula ofenzivu protiv onih trgovačkih lanaca koji uvoze robu iako one domaće ima dovoljno i koji uvoze robu po dampinškim cijenama. To je, kaže predsjednik Komore Mladen Jakopović, neprihvatljivo.
– U ovom trenutku u Hrvatskoj je nemoguće proizvesti mlijeko po kunu i 40 lipa, ali ako ga želite, imamo ga jer cisterna iz Poljske je kunu i 40 – kaže Jakopović.
FOTO: FACEBOOK M. JAKOPOVIĆ
Ljute se i proizvođači krumpira. Sezona im je bila dobra, krumpira ima i za izvoz, ali susjedne zemlje imaju i svog dovoljno, pa im ne pada na pamet uvoziti. Nama to s druge strane itekako pada na pamet, kaže predsjednik Odbora za povrće i krumpir Komore i upravitelj čazmanske poljoprivredne zadruge, Vjekoslav Budanec.
– Imamo svog krumpira i imamo ga viška, a naši uvoznici uredno uvoze krumpir iz stranih zemalja. Na taj način oni rješavaju nečije viškove, a cijena je ispod kriterija. U ovom trenutku otkupna cijena krumpira je 75 lipa – kaže Budanec.
Proizvodna cijena je kunu do kunu i dvadeset. Istovremeno se uvozi voće i povrće od kojeg, upozoravaju u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, sve ne prolazi kontrole kao ono domaće, događa se i krivo deklariranje. Sve to urušava domaću proizvodnju, pa stoga apeliraju na uvođenje reda. Ne traže, ističe Budanec, ništa drugo.
– Tražimo da se zna gdje je i kada roba ubrana i gdje je prodana. Važno je da se vidi cijela štedljivost. Ako je kod uvoza sve u redu, neka je roba uvezena – kaže Budanec.
Stoga će Komora krenuti s javnim prozivanjem onih koji uvoze strano iako domaćeg ima dovoljno i koji uvoze ispod realne cijene. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!