UKINUT POREZ NA POTROŠNJU Bjelovar više nema ni jedan gradski porez

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na jučerašnjoj sjednici bjelovarskog Gradskoga vijeća većinom glasova izglasan je niz mjera za pomoć ugostiteljima u vrijeme pandemije. Nakon čak 12 godina, koliko je bio na snazi, ukinut je porez na potrošnju što je Grad Bjelovar svrstalo među rijetke gradove u Hrvatskoj koji nemaju više nijedan gradski porez. Porez na potrošnju do sada je bio 3 posto, a u gradsku se blagajnu radi njega slijevalo više od milijun kuna na godinu.

Također, dizanjem ruku, vijećnici su bjelovarskim ugostiteljima odobrili i sufinanciranje 50 posto od ukupnog troška za nabavu grijalica za terase, odnosno najviše do 3.000,00 kuna bez PDV-a. Ugostitelji su tako oslobođeni i plaćanja poreza na korištenje javne površine Gradu Bjelovaru za terase, sve do 30. lipnja 2021., a Grad će za 50 posto sniziti i cijenu zakupa za kućice i štandove u vrijeme održavanja gradskih manifestacija.

Mjere za pomoć ugostiteljima nisu prve koje je Grad osmislio kako bi pomogao gospodarstvu na svom području. Podsjetimo, još u ožujku, donesen je paket mjera za poduzetnike. Najviše odjeka u javnosti imalo je zasigurno ukidanje prireza nakon gotovo 20 godina, a nitko od gospodarstvenika za vrijeme izolacije, kada je sve bilo zatvoreno, nije dobio nijedan račun od Grada Bjelovara.

-Sve ove mjere gradsku blagajnu će stajati oko 10 milijuna kuna. Iako se radi o velikoj svoti, smatramo da je takav potez bio potreban jer bez privatnog sektora, bez malih poduzetnika i obrtnika, ugostitelja, nema ni javnog sektora, nema ni Bjelovara. U vremenima krize važno je stati uz ljude, širiti optimizam i poruku da nam je stalo – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na sjednici Gradskoga vijeća.

Sve potvrđene odluke na posljednjem Gradskom vijeću, u Bjelovaru će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2021.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!