MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA Kakav mora biti ‘pravi muškarac’?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Međunarodni je dan muškaraca, pa smo Bjelovarčane i Bjelovarčanke stoga pitali kakav mora biti pravi muškarac. Pravi muškarac, smatraju u Bjelovaru, mora biti pošten, komunikativan i razuman. Slažu se u tome da mora biti snažan, kako je rekla jedna gospođa “kada nije snažan nije za ništa”, ali što je s osjećajima – može li pravi muškarac biti osjećajan, pa i zaplakati?
– Muškarac mora imati osjećaje, bez emocija nema ni ljubavi. Zašto da ne? Isto kao i žene – kažu nam Bjelovarčanke i Bjelovarčani.
Iako je posljednjih godina vidljiv napredak, i dalje se dječake i mladiće i nesvjesno uči da moraju biti “pravi muškarci” pod čime se podrazumijeva da moraju biti snažni, čvrsti, ne tražiti pomoć, ne pokazivati emocije. Poruke kao što su “dečki ne plaču”, “budi muško” i “ne budi kao curica” su i dalje česte, a djeca ih upijaju vrlo rano. Mladićima je pri tome teže izaći iz nametnutih rodnih uloga i oni su zakinuti za izražavanje emocija za koje smatraju da ih je bolje držati u sebi, kaže Tin Frančić iz udruge Status M.
– Oni tiho pate jer smatraju da je bolje i to nego da ne budu “pravi muškarci” i da ih se proglasi slabićima – navodi Frančić.
No, takvo zatomljavanje osjećaja ima posljedice, upozorava psihologinja Marina Milković.
– To onda vodi do nekih nezdravih strategija emocionalne regulacije kao što su potiskivanje emocija ili agresivno ponašanje jer mi svoje emocije na neki način moramo izraziti, a ako te nije na zdrav način, onda je na nezdravi – napominje Milković.
Mladići, a kasnije i muškarci su kasnije zbog toga izoliraniji, manje su skloni zatražiti liječničku pomoć, češće počine samoubojstvo, životni vijek im je kraći, skloniji su rizičnim ponašanjima kao što su tučnjave, prekomjerna konzumacija alkohola, vožnja pod utjecajem alkohola ili bez vozačke dozvole. Zbog toga je važna prevencija, a upravo na tome radi Status M.
– U direktnom radu s mladićima kroz radionički tip rada propitujemo rodne norme kroz iskustveno-edukativni pristup koji naši edukatori, ali i edukatorice provode najčešće u srednjim školama – navodi Frančić koji je glavni edukator Statusa M.
Aktivni su diljem zemlje, pa je tako prijašnjih godina i u Bjelovaru bio oformljen Budi muško klub u kojem se s mladićima radilo na primjerima pozitivne muškosti. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!