EKSKLUZIVNO Pao dogovor u HDZ-u: Totgergeli predsjednik ŽO, Žunac kandidat za župana!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Unutarstranački izbori u bjelovarsko-bilogorskom HDZ-u koji se održavaju ove nedjelje trebali su, prema nekim ranijim najavama, biti najdinamičniji do sada. Naime,osim dugogodišnjeg predsjednika županijske organizacije stranke Mire Totgergelija, kandidaturu za tu funkciju još na proljeće, kada je održana prva faza unutarstranačkih izbora i izabran vrh stranke, najavljivao je i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i bivši gradonačelnik Garešnice, Velimir Žunac. Potencijalni kandidati već su bili okupili svoje timove za izbornu bitku i još prije nekoliko tjedana činilo se kako je na pomolu veliki stranački obračun i novo preslagivanje u stranci. No, onda se situacija odjednom naglo smirila. Kako doznajemo iz izvora bliskih središnjici HDZ-a, nakon intervencije samog predsjednika stranke Andreja Plenkovića, održani su sastanci koji su urodili kompromisom. Dogovoreno je kako će kandidaturu za predsjednika županijske organizacije podnijeti samo Miro Totgergeli. Pravo na još jedan mandat on je polagao temeljem odličnih rezultata HDZ-a pod njegovim vodstvom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostvarenih na nedavnim parlamentarnim izborima. S druge strane, doznajemo kako je na istom mjestu i u istom sastavu dogovoreno da će Žunac biti novi podpredsjednik, ali, što je još važnije, i HDZ-ov kandidat za župana na nadolazećim lokalnim izborima.

Cilj takvog kompromisa je potvrditi političku premoć HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i iznjedriti kandidata koji će imati realnu šansu ozbiljno se suprotstaviti  sadanjem županu Damiru Bajsu. Naime, HDZ trenutno ima gradonačelnike u tri od pet županijskih gradova – Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici – a u vlasti, s predsjednicima Gradskih vijeća, sudjeluje i u Bjelovaru i Čazmi. K tome, ima osam općinskih načelnika te sudjeluje u vlasti u deset od ukupno 18 općina BBŽ.

Ususret lokalnim izborima

Kompromisom oko vodećih funkcija u županijskoj organizaciji spriječena je napetost u stranci, od kojeg bi najviše koristi imali HDZ-ovi politički oponenti i stvoreni preduvjeti da HDZ ususret lokalnim izborima krene snažan i jedinstven. Da je spreman na kandidaturu za župana, neizravno nam je potvrdio i sam Žunac.

-Kao netko tko jako dobro poznaje lokalnu i regionalnu upravu, mislim da mogu odgovoriti tom izazovu. Svjestan sam da je preda mnom teška utakmica jer je aktualni župan jak protukandidat, ali isto tako sam čvrsto uvjeren da će sve ono što sam kao državni tajnik tijekom protekle četiri godine radio za naše općine gradove i županiju, ljudi doživjeti kao nešto dobro i pozitivno. To je vrijedan kapital s za predstojeću kampanju i vjerujem da nakon više od 20 godina HDZ može opet voditi županiju – poručuje Žunac.

Žunac je, podsjetimo, dužnost gradonačelnika Garešnice obnašao od 2013. do 2016. godine kada preuzima dužnost državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na toj je dužnosti ostao i u mandatu nove hrvatske Vlade. Na nadolazećim unutarstranačkim izborima Žunac će, uz Damira Lneničeka, Ivicu Vranića i Antu Topalovića, biti kandidat za potpredsjednika županijske organizacije.

Da je HDZ već itekako fokusiran na lokalne izbore koji trebaju biti održani u svibnju iduće godine, potvrdio nam je i aktualni, i po svemu sudeći budući, predsjednik županijske organizacije Totgergeli, no detalje te izborne strategije nije želio otkrivati. O tome će svakako više riječi biti nakon nedjeljnih izbora koji će na koncu ipak biti manje neizvjesni no što se očekivalo, a odluka o kandidatu HDZ-a za župana bit će formalno donesena nakon 6. prosinca. Podsjetimo, Totgergeli je na čelo županijskog HDZ-a došao još 2014. godine, kada je na unutarstranačkim izborima pobijedio Slavka Prišćana. Ponovno je izabran 2016. godine, kada mu je protukandidat bio Bruno Marić. Osim toga, Totgergeli je saborski zastupnik, i to već u trećem mandatu.

Više kandidata u tri općine

Osim na županijskoj, i na gradskim i općinskim razinama unutarstranački izbori trebali bi proći bez većih potresa. Za predsjednika svih gradskih organizacija poznat je po jedan kandidat. U Bjelovaru je to Ante Topalović, u Daruvaru Damir Lneniček, u Garešnici Željko Starčević, u Grubišnom Polju Marija Jungić, a u Čazmi Ivica Vranić. Kad je riječ o općinama, u Bereku je kandidat za predsjednika Mato Tonković, u Dežanovcu Ivana Grgić, u Đulovcu Drago Hodak, u Hercegovcu Sonja Glas, u Ivanskoj Tomislav Križan, u Kapeli Dražen Kovač, u Končanici Zlatko Bakunić, u Novoj Rači Davor Sabolović, u Rovišću Slavko Prišćan, u Severinu Žarko Žgela, u Siraču Denis Orčik, u Štefanju Silvestar Štefović, u Velikoj Trnovitici Ivan Marković, u Velikom Trojstvu Mladen Sabolović te u Zrinskom Topolovcu Jasna Mikles Horvat. Sučeljavanja za predsjedničke dužnosti održat će se u samo tri općine. U Šandrovcu su kandidati Dario Halauš i Miroslav Sokolić, u Velikom Grđevcu Matija Grdinić i Pero Solić, dok je u Velikoj Pisanici troje kandidata – Lahorka Lebinac, Katica Major i Zdravko Soptija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!