NOVA EU PRAVILA Ograničavanje maksimalnog iznosa poticaja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U tijeku je izrada nove Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije koja će unijeti značajne promjene u sustav poticaja. Od 2023. bi se maksimalan iznos potpora po korisniku trebao ograničiti na sto tisuća eura. Za male i srednje poljoprivrednike su to dobre vijesti jer oni sada nisu u ravnopravnom položaju s velikima, kaže tomašički ratar i predstavnik Udruge OPG-a Život, Slavimir Brkić.
– Veliki sustavi povlače jako velike iznose u ukupnom dijelu tako da je omjer jako nesrazmjeran s brojem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i na taj način OPG-ovi ne mogu doći do određenog stupnja razvoja – napominje Brkić.
I dok je ograničenje maksimalnog iznosa potpora po korisniku prema informacijama iz Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede sigurno, ono što ostaje neriješeno je provedba. Još se naime ne zna hoće li ta odredba biti obvezna za sve EU članice ili će svakoj biti ostavljena na izbor. Brkić vjeruje da bi ova druga opcija, opcija izbora bila loša za domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poljoprivredne obrte.
– S obzirom na to da je veći broj velikih u određenoj sprezi s politikom bilo koje boje, imamo sumnje kako će se to provesti. Ako će se provesti – kaže Brkić koji i napominje da je preusmjeravanje potpora od velikih prema srednjim i malima nužno za postizanje konkurentnosti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!