KONAČNO Virovitičko-podravska županija dobiva sklonište za žrtve nasilja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Studeni je Movember, muški mjesec kada se naglasak stavlja na zdravlje muškaraca, ali i njihov doprinos obitelji i društvu. No, u studenom je jedan dan posvećen ženama, konkretno problemu nasilja nad ženama. Naime, 25. studenog je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se odlukom UN-a obilježava od 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu upravo 25. studenog 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. Tim se danom želi ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju. U Hrvatskoj postoji problem nedostatka skloništa za žene žrtve nasilja, a jedna od županija koja takvo sklonište nema je Virovitičko-podravska. No, to će se uskoro promijeniti, potvrđuje virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.
Gradonačelnik Ivica Kirin
– Kao što se najavilo od strane župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, VPŽ dobiva prvo sklonište za žrtve nasilja u obitelji. Sklonište će se biti u gradu Virovitici, a Grad je osigurao zgradu i zemljište – rekao je Kirin.
Iako je sklonište za žene žrtve nasilja županijski projekt, Grad Virovitica ga podupire, ističe Kirin.
– Grad Virovitica i ostali gradovi i općine sufinancirat će rad tog skloništa, ali svi skupa bi bili najsretniji da takve projekte uopće ne moramo graditi i da za njima nema potrebe. No, jedno je želja, a drugo realnost – ističe Kirin.
A u realnosti koja je za mnoge žrtve surova treba raditi sve da se nasilje spriječi.
– Mi kao društvo moramo preventivno djelovati i zaštititi one najslabije u našem društvu jer svaka osoba koja je iskusila obiteljsko ili bilo kakvo drugo nasilje zna kako izgledaju nekontrolirani bjesovi zlostavljača. Ljudi koji zlostavljaju gube sposobnost jasnog razmišljanja i postaju opasni za sebe i okolinu, a osim što mogu nekoga ozbiljno ozlijediti, takve situacije često završavaju tragično. Stoga, kao društvo moramo jasno i glasno reći: nasilje ne, ljubav da – zaključuje virovitički gradonačelnik.
No, kada se nasilje dogodi žrtve treba zaštititi. Veliku ulogu tu imaju skloništa, a Virovitica je na korištenje i to sljedećih dvadeset godina ustupila stambenu zgradu vrijednu oko 900 tisuća kuna. Uz to je izdala građevinsku dozvolu za izgradnju skloništa za žrtve obiteljskog nasilja jer se zgrada mora obnoviti i prenamijeniti. Također, od ove godine Grad Virovitica sufinancirat će rad skloništa u iznosu od četrdeset tisuća kuna godišnje temeljem Sporazuma o sufinanciranju koji je Virovitičko-podravska županija sklopila s gradovima i općinama s područja Virovitičko-podravske županije.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!