BRZA CESTA San Bjelovarčana dug 20 godina dobiva svoj nastavak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog sabora izglasan je proračun za 2021. godinu, a među podignutih 76 ruku, dignuta je ruka i za bjelovarsku brzu cestu. Tim riječima gradonačelnik Dario Hrebak najavio je dovršetak ceste do Bjelovara nakon što je prije godinu i pol otvoren dio brze ceste od Vrbovca do Farkaševca, što je Bjelovarčanima skratilo put do glavnoga grada.

– Bjelovarčani tu cestu sanjaju već 20 godina. Poznato je da smo još tijekom kampanje obećavali cestu i da smo svi zagovarali da ćemo se boriti da ona konačno dođe. To se izglasavanjem proračuna i dogodilo. Netko će reći da smo se prodali i istrgovali, ali ne, to nije prodaja niti trgovina već zastupanje bjelovarskih interesa. Dvadeset godina Bjelovar čeka brzu cestu, dvadeset godina ljudi uplaćuju porez na dohodak, PDV i sve druge poreze koji se slijevaju u zagrebačku blagajnu da bismo konačno nakon dvadeset godina nešto vratili iz Zagreba nazad u Bjelovar – kaže Hrebak.

Do potpune realizacije brze ceste prema Bjelovaru ostalo je još 12 kilometara.

– Ona košta otprilike 300 milijuna kuna, a jučer je kroz državni proračun za sljedeće tri godine osigurano upravo tih 300 milijuna, za sljedeću godinu to je konkretno oko 50 milijuna. Informacije koje imam su da će Hrvatske ceste raspisati natječaj za izvođača radova tih preostalih 12 kilometara u prosincu ove godine. Osim Bjelovara i BBŽ brinem i o KKŽ jer nama je u interesu da se napravi ta cesta prema Koprivnici koja je isto tako jednim dijelom u proračunu za sljedeću godinu. U proračunu je i dio ceste od Virovitice prema Bjelovaru. Mislim da je i to važno jer će jednog dana cijela Mađarska putovati kroz Bjelovar i Viroviticu prema Jadranskom moru što je strateški bitno za ovaj kraj. Mogu reći i da je jedna velika kompanija izrazila interes za investicijom u Bjelovaru, a uvjet je naravno bjelovarska brza cesta. To znači da cesta neće samo skratiti put do Zagreba već će otvoriti i radna mjesta – ističe bjelovarski gradonačelnik.

Pretpostavlja se, dodaje Hrebak, da bi javna nabava trebala trajati pet do sedam mjeseci. Radovi bi tako već sljedeće godine u ljetnim mjesecima trebali započeti što znači da bi se Bjelovarčanima san dug dvadeset godina mogao i ostvariti. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!