UGOSTITELJI OGORČENI ‘Mi najviše brinemo o mjerama, a proglasili su nas leglom zaraze!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nove mjere za suzbijanje koronavirusa mnogima su zadale glavobolju, a neke djelatnosti posebno su izložene. Riječ je, dakako, o ugostiteljima. Donesene mjere jasno kažu da se ispijanje kava u kafićima odgađa sve do 21. prosinca dok se restorani i ostali objekti koji poslužuju jelo još mogu držati za slamku spasa zvanu dostava. Zahtjevi ugostitelja prema državi su jasni, no što će od svega biti, tek će se vidjeti. Svjestan je toga i Roko Tulić, vlasnik restorana u Bjelovaru.
– Mi kao ugostitelji zahtijevamo 70 posto subvenciju od države za lockdown. Bio on dva tjedna, mjesec dana, dva mjeseca, nebitno je. Nama je sezona u 12. mjesecu, ne može se isto gledati na ugostiteljstvo na kontinentu i na moru, to jednostavno nije ista marža. Nastaju sukobi oko Ceha ugostitelja, pogotovo s onim dubrovačkim jer oni jednostavno podignu za sto kuna cijenu po porciji hrane i namirili su se u idućoj sezoni, ako će je uopće biti, to isto ne možemo znati. Svima nam nad glavama stoji veliki upitnik. Zašto? Ova koronakriza je nepredvidiva i nema rok trajanja – kaže Tulić.
Među ljudima se, napominje Tulić, stvorila potpuno kriva percepcija oko nekih stvari.
– Velika je pompa nastala u medijima, ugostiteljstvo se stavlja u jedan prljavi koš i smatra se da je leglo zaraze, što nije točno. Mi smo djelatnost koja najviše radi na higijeni i očuvanju ljudskog zdravlja, kako kroz dezinfekciju naših prostora i opreme tako i kod ponašanja samih djelatnika – rekao je Tulić.
Roko Tulić
U cijeloj odluci tko smije, a tko ne smije raditi, Tulić smatra, ima puno nelogičnosti.
-Slažem se da se ne rade svatovi i da ne rade veći klubovi gdje je velika frekvencija ljudi. No mi takvih objekata zapravo niti nemamo, održavaju se jedino svatovi. Nemoguće je da se kod mene u restoranu čovjek može zaraziti na tri metra jedan od drugog dok se u trgovinama doslovno grli i ljubi, svi pljuckaju po salatama i diraju se svi proizvodi. Kod mene čovjek ima svoj tanjur koji je prošao kroz perilicu na 195 stupnjeva sa svim mogućim dezinfekcijskim sredstvima – kaže Tulić.
U prvom lockdownu, nastavlja Tulić, mjere su bile zadovoljavajuće, no nisu se ticale svih.
– Mjere su bile zadovoljavajuće u jednom smislu, da se zaštite djelatnici jer mjere su i namijenjene za očuvanje radnih mjesta. Ali, što je s nama poslodavcima, tvrtkama, dobavljačima robe koja nije prodana? Nije mi problem vratiti piće dobavljaču, ali on nije napravio promet i tu opet nastaje lančana reakcija. Kod restorana je specifična stvar zbog hrane jer na lageru imamo minimalno po pola tona svježe robe. Mi tu robu ne možemo vratiti i njoj će proći rok trajanja. Možete si samo zamisliti koliko je financijski težak taj lager – zaključuje Tulić.
Iako se Bjelovarsko-bilogorska županija nalazi tek na 18. mjestu od 21 županije po broju zaraženih i umrlih, Nacionalni stožer rekao je posljednju riječ i mjere vrijede za sve. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!