UGODNO DRUŠTVO Djeca iz igraonice u društvu Lune slušala priče

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice Petar Preradović maleni polaznici igraonice imali su se prilike družiti s jednim vrlo posebnim gostom. Taj gost vrlo je tih, pažljiv i miran, a ponekad mu je u društvu djece toliko ugodno da zna utonuti u san. Radi se o terapijskom psu Luni koja je ključni dio programa “Vau, vau priče” – programa čitanja priča djeci uz terapijskog psa. Cijeli projekt pokrenut je u suradnji s učiteljicom III. OŠ Bjelovar Natašom Brekalo koja je ujedno Lunin vodič.
– Sva djeca jednako reagiraju, i predškolarci i školarci pa i oni veći jer sam pas namami osmijeh na dječja lica. Djeca iz igraonice ispočetka su malo bila iznenađena, no ubrzo su Lunu počeli dragati i bolje je upoznavati. Posebno im je bilo zanimljivo kako je Luna, kada smo čitali priču, spavala i bila mirna – kaže Brekalo.
Prvi je to dojam, kaže Brekalo, koji je dobila jer nikada prije ona i Luna nisu radile s predškolarcima. Inače, sama ideja da III. OŠ nabavi Lunu došla je kada je škola imala dane otvorenih vrata. Tada su pozvali razne udruge, među kojima je bila i Udruga za pse vodiče i mobilitet Zagreb. Nakon velike zainteresiranosti djece i pokrenutog projekta s Udrugom iz Zagreba, III. osnovna dobila je Lunu.
– Glavni Lunin zadatak je da bude motivator, pomaže djeci u motivaciji. Isto tako, radimo i s djecom s teškoćama – napominje Brekalo.
Osim što se kroz ovakve i slične programe razvija ljubav prema životinjama, u ovom slučaju psu, razbija se i eventualni strah od te životinje, napominje koordinatorica i voditeljica programa Snježana Berak.
– U ovakvim programima razvijamo empatiju prema drugima i drugačijima, a razvija se i pažnja, koncentracija te ljubav prema čitanju. Na našem prvom susretu koji je bio 19. studenog djeca su naučila kako se ponašati prema terapijskom psu, ali isto tako smo govorili o važnosti higijene poput pranja ruku nakon druženja sa psom. Ciljevi su da provodimo program poticanja čitanja, da djeca upoznaju terapijskog psa uz igru i aktivnosti koje su povezane uz čitanje i knjigu, svladaju eventualni strah, da uoče ponašanje psa, ali i spoznaju važnost brige o životinjama – rekla je Berak.
Iz knjižnice kažu da trajanje programa nije ograničeno te ovisi o brojnim okolnostima od zainteresiranosti i motiviranosti djece, njihove koncentracije i pažnje pa do sadržaja koji će prethoditi ili uslijediti nakon priče.
Važno je napomenuti kako je ovaj hvalevrijedan program privremeno obustavljen zbog novih mjera nacionalnog Stožera, no iz knjižnice poručuju kako nastavljaju čim dobiju zeleno svjetlo. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!