ENERGETSKA OBNOVA Nastavljena ulaganja u vatrogastvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pri samom završetku je još jedna u nizu energetskih obnova koja se odvijala na području grada Bjelovara. Radi se o energetskoj obnovi vatrogasnog objekta koji na usluzi stoji i Javnoj vatrogasnoj postrojbi i Vatrogasnoj zajednici Bjelovara. Radovi su, između ostalog, uključivali zamjenu stolarije, novu fasadu te postavljanje solarne elektrane što bi zajedno trebalo donijeti znatne uštede. Zgrada je sada obnovljena za sljedećih 20 do 30 godina, rekao je za obilaska gradonačelnik Dario Hrebak.

– Energetska obnova vatrogasnog doma pripada u onih završnih preko 142 milijuna kuna povučenih sredstava iz europskih fondova. Na lokaciji JVP ukupna vrijednost radova je 3,4 milijuna kuna, 1,6 milijuna smo dobili bespovratna sredstva iz europskih fondova dok smo otprilike 1,7 milijuna uložili sami. To je otprilike omjer 50:50 što smatram da je dobro. Objekt će donijeti određene uštede u radu i Vatrogasne zajednice grada Bjelovara i JVP. Ovime je nastavljena naša dobra suradnja. Vjerujem da imamo jednu od boljih JVP, a s druge strane sada su dobili objekt u kojem će primjereno moći obavljati svoje zadaće – kaže Hrebak.
Iako je energetska obnova glavna što se tiče radova i ušteda, Vatrogasna zajednica grada provodi sveobuhvatnu obnovu zgrade stare 41 godinu.
– Mi smo pri kraju energetske obnove i mogu sa zadovoljstvom naglasiti da se učinci već sada vide. Prave mjerljive rezultate sigurno ćemo znati s prvim računima koji će doći za prosinac. Tada ćemo moći detaljnije usporediti koliko smo energije trošili do obnove, a koliko nakon nje. Osim vanjske ovojnice instalirana je solarna elektrana i paneli za pripremu tople vode, obnovljeno je stepenište, postavljen vanjski hidrant, uređeni su pristupi skladištima i kotlovnici dok je na katu izmijenjena kompletna stolarija. Isto tako, završeni su keramičarski i soboslikarski radovi, a preostaje nam još uređenje garaže i objekta koji koristimo za servis vatrogasnih aparata. Sljedeći radovi koji se planiraju je nadstrešnica za vozila s obzirom na to da imamo nova vozila koja se sada nalaze pod nadstrešnicom koja nije adekvatna – rekao je  predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Bjelovar Darko Despot.

Osim redovitog financiranja od strane Grada Bjelovara, Vatrogasna zajednica već ima doznačena sredstva iz EU fondova. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!