RECIKLAŽNO DVORIŠTE Dogovoreno korištenje i za mještane općine Rovišće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ROVIŠĆE – Mještani općine Rovišće od nedavno imaju povlasticu koristiti bjelovarsko reciklažno dvorište. Nakon sporazuma s Gradom Bjelovarom, Općina je konkretan ugovor o korištenju reciklažnog dvorišta morala potpisati s Komunalcem koji tim reciklažnim dvorištem i upravlja. Bio je to logičan i razuman potez, kaže Josip Heged, član Uprave Komunalca.

– Logično je i razumno bilo s naše strane da potpišemo ugovor o korištenju reciklažnog dvorišta jer Komunalac je tvrtka koja pruža uslugu odvoza miješanog komunalnog otpada na području općine Rovišće. I to je razlog zašto smo zainteresirani za ovakav oblik suradnje – rekao je Heged.

Potpisani ugovor ima svoju važnost i pravila.

Josip Heged, član Uprave Komunalca

– Iz tog ugovora proizlazi da svi mještani općine Rovišće mogu koristiti naše reciklažno dvorište kod autobusnog kolodvora. Isto tako, sve komponente otpada koje mogu predati i građani Bjelovara mogu i mještani općine Rovišće. Tako bez naknade i besplatno mogu predati karton i kartonsku ambalažu, metalnu ambalažu, odbačenu elektroničku opremu, otpadne gume – napominje Heged.

Također postoje komponente koje mještani mogu predati, ali koje Komunalcu predstavljaju trošak.

– Trošak predstavlja staklena i plastična ambalaža, odjeća i tekstil te glomazni otpad. Iz ugovora potpisanog između Komunalca i Općine Rovišće proizlazi da će Općina podmirivati taj trošak za svoje mještane. Dogovoreno je i potpisan je ugovor da ćemo s te komponente koja opterećuje naše poslovanje i čije zbrinjavanje mi plaćamo, na kraju mjeseca po predanim količinama fakturu ispostavljati Općini Rovišće – ističe Heged.

U prijevodu, korištenje reciklažnog dvorišta za Rovišćance je potpuno besplatno. Budući da je u Rovišću oko gradnje vlastitog reciklažnog dvorišta došlo do komplikacija, ono u Bjelovaru bilo je novo rješenje, kaže načelnik Slavko Prišćan.

– S obzirom na to da su naši mještani u nekoliko navrata tražili rješenje za reciklažno dvorište, a mi ga još uvijek nemamo, odučili smo se na opciju suradnje s bjelovarskim Komunalcem. Naime, u prostornom planu predvidjeli smo zemljište za gradnju reciklažnog dvorišta, no kasnije se to iskompliciralo i zbog nekoliko vlasnika nismo mogli otkupiti zemljište. Čak nam je u samom početku bilo sve obećano, a dogovorena je i vrlo povoljna cijena. Zbog svega navedenog, morali smo tražiti novo rješenje kako bi naši mještani mogli odvoziti otpad u reciklažno dvorište Bjelovar – kaže Prišćan.

Načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan

No, od svog reciklažnog dvorišta, Općina Rovišće ne odustaje.

– Nikako ne odustajemo od vlastitog reciklažnog dvorišta. Mi smo trenutno u procesu izmjene i dopune prostornog plana u sklopu kojeg smo odredili novu lokaciju za reciklažno dvorište. Čim plan bude usvojen, mi ćemo krenuti u izgradnju vlastitog – rekao je načelnik Prišćan.

Kako bi  demotivirali one koji otpad odlažu u šume i na livade ili pak na zelene otoke ostavljaju i ono što ondje ne pripada, Rovišće je na nekoliko lokacija postavilo kamere. To se pokazalo dobrim potezom jer su neki uhvaćeni na djelu. Osim kamera tu su i novčane kazne jer, kako kaže Prišćan, reda mora biti.

– Svjesni smo i sami da ima onih koji su neodgovorni i taj komunalni otpad često odvezu tamo gdje ne bi trebali. U cilju sprječavanja takvih radnji, mi smo na određena mjesta postavili i kamere. Upozorili smo mještane na njih te naglasili da će one snimati čak i one punktove gdje se odlažu boce, papir ili metal – ističe Prišćan.

Dok mještani umjesto nepropisnog odlaganja otpada sada mogu besplatno koristiti bjelovarsko reciklažno dvorište, napominje Heged da ono nije besplatno za sve.

– Sve pravne osobe koje se bave nekom registriranom djelatnošću također će moći koristiti naše reciklažno dvorište. Ali, trošak zbrinjavanja tih komponenata ići će na njihov teret baš kao što to pravilo vrijedi i za građane Bjelovara. Oni će predati otpad, on će se izvagati, a faktura će na kraju mjeseca ići pravnim subjektima – kaže Heged.

Na suradnju je, kaže Heged, Komunalac spreman i s drugim Općinama.

– Apsolutno Komunalac pruža uslugu odvoza miješanog komunalnog otpada na području grada Bjelovara i na području osam Općina odnosno nekadašnje bivše Zajednice Općina. Kao što smo bili spremni na suradnju s Općinom Rovišće, tako smo spremni na suradnju i sa ostalih sedam Općina. Da budemo jasni, ugovor o zajedničkom korištenju ne znači da Općine ne moraju izgraditi svoja reciklažna dvorišta. I dalje to moraju – zaključuje Heged. (D. Aleksić)

 

 

(Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Komunalac d.o.o. Bjelovar)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!