STRUKA UPOZORAVA Dio građana i dalje se ne pridržava izrečenih mjera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Na inicijativu Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održan je radni sastanak s predstavnicima Državnog inspektorata i Službe civilne zaštite Koprivnica na kojem se raspravljalo o odredbama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, koju je prošlog tjedna donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sastanku su ispred Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije prisustvovali načelnik Ratimir Ljubić i zamjenica načelnika Melita Ivančić, koji su u raspravili istaknuli nužnost usklađivanja tumačenja predmetne Odluke prilikom provođenja kontrola koje na području županije obavljaju inspektori Državnog  inspektorata i Službe civilne  zaštite Koprivnica.

Načelnik Ljubić je istaknuo kako je primjetno da se dio stanovnika ne pridržava Odluke zbog neznanja ili pogrešnog tumačenja odredbi, dok dio svjesno zaobilazi ono što je propisano čime se ugrožava cjelokupni sustav.

-Svjesni smo da zakonska regulativa ne može u potpunosti propisati apsolutno sve potencijalne situacije te da postoji dosta specifičnih slučajeva koja zahtijevaju dodatna tumačenja stoga je potrebno usuglasiti stavove, posebice između inspektora koji kontroliraju provođenje mjera na terenu. Za one slučajeve koji su specifični ćemo uputiti dopis prema nacionalnom Stožeru i tražiti dodatna pojašnjenja – kazao je načelnik Ljubić te istaknuo važnost pridržavanja svih mjera, preporuka i odluka koje su donesene s jasnom namjerom, a to je zaštita zdravlja stanovnika i održanje zdravstvenog sustava.

-Bitno je da svi zajedno shvatimo kako je između ostalog cilj propisanih mjera i odluka sprječavanje i smanjivanje nepotrebnih socijalnih kontakata u ovim izvanrednim okolnostima. Apeliram još jednom na  savjest građana te da budu odgovorni u svojem ponašanju i poštuju ono što je propisano jer u protivnom  epidemiološko stanje se neće popraviti – poručio je Ljubić te podsjetio kako se zbog nepridržavanja mjera i ukoliko će to epidemiološko stanje zahtijevati na području županije mogu uvesti i dodatne strože mjere kako bi se zaštitilo zdravlje stanovnika.

Na sastanku se raspravilo i o konkretnim upitima te su usuglašeni stavovi oko tumačenja  pojedinih odredbi Odluke pri čemu će se za sve iznimne i specifične situacije tražiti dodatno pojašnjenje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!