TREĆA ŽIVOTNA DOB Županija za umirovljenike izdvojila 1,2 milijuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija nije zaboravila na svoju najstariju populaciju pa se tako i uslijed koronakrize izdvajanja za njih nisu smanjila. Stoga su na red za potporu Županije ovih dana došle Udruge umirovljenika Patkovac, Severin, Nova Rača i Matica umirovljenika Grubišnog Polja. Naime, posljednjih osam godina umirovljeničke udruge prijavljuju svoje projekte na županijski Javni poziv pa se tako, između ostalih, Udruga umirovljenika Nova Rača ove godine prijavila na javni poziv s programom “Nova mladost” za koji je ostvarila potporu od 19 i pol tisuća kuna.
– Sredstva nam puno znače. Jedan dio utrošit ćemo za sređivanje odnosno opremanje naših prostorija. Imamo 160 članova, okupljamo se četvrtkom, sada naravno zbog korone u manjem broju. Druženja, putovanja i ostale naše aktivnosti ljudima puno znače, osobito onima koji žive sami – kaže predsjednik Udruge umirovljenika Nova Rača Ljubinko Tošić.
Foto: BBŽ
S druge strane, Matica umirovljenika Grubišno Polje na navedeni Javni poziv prijavila je projekt “Ostale aktivnosti vezane uz zadovoljavanje potreba i bolju kvalitetu života građana starije životne dobi” za što je ostvarila potporu od 62 i pol tisuće kuna.
– Naša Udruga koja broji oko 300 članova sigurno će znati potrošiti ova sredstva koja ćemo dobiti. Ove godine predvidjeli smo da sredstva utrošimo tako da naš prostor bude prepoznatljiv, uredit ćemo terasu, uredit ćemo prostor i izvana i iznutra tako da možemo reći da ćemo 80 posto sredstava iskoristiti za infrastrukturu, izgradnju i poboljšanje uvjeta u našim prostorijama, dok će 20 posto ostati za naše najpotrebitije članove, za obilježavanje značajnih datuma, pokoji izlet, druženja – rekao je predsjednik Matica umirovljenika Grubišnog Polja Željko Held.
Udruga umirovljenika Patkovac za svoj je projekt “Zajedničko druženje umirovljenika” dobila devet i pol tisuća kuna.
– Mi smo mlada udruga koja je tek sredinom ove godine dobila svu potrebnu dokumentaciju za upis u registar. Odlučili smo se za to kako bi pomogli ljudima starije životne dobi, da se više družimo i okupljamo, da nastavimo tradiciju održavanja starih običaja povodom blagdana. Sredstva ćemo iskoristiti i kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna – rekao je predsjednik Udruge umirovljenika Patkovac Josip Galović.
Udruga umirovljenika Općine Severin za svoj projekt “Živim život” od Županije dobila 19 i pol tisuća kuna.
Foto: BBŽ
– Ova sredstva nam jako puno znače. Utrošit ćemo ih za obnovu čajne kuhinje, kupnju namještaja i nabavu informatičke opreme. Imamo 66 članova koji su dosta aktivni. Otkako sam ja na čelu udruge svake godine javljamo se na županijski Javni poziv – kaže predsjednica Udruge umirovljenika Općine Severin Kata Mitrović,.
Svi navedeni iznosi dio su ovogodišnje županijske potpore koja doseže brojku od 1,2 milijuna kuna.
– Mi smo od 2013. godine zauzeli stav da je populaciji treće životne dobi, koja čini veliki dio stanovništva u našoj županiji, potrebna osobita potpora i pomoć. Do tada je Županija izdvajala 17 i pol tisuća kuna godišnje za sve udruge umirovljenika na području županije. Od tada se politika u bitnome promijenila. Naglasit ću da, u ovoj godini, unatoč koroni, odnosno ponajviše radi korone, potpore koje dajemo našim umirovljenicima ostale su jednake i svi zahtjevi udruga su prihvaćeni. Mi smo kao Županija prvi po izdvajanjima za umirovljeničke udruge u Republici Hrvatskoj – zaključuje župan Damir Bajs. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!